Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Boris Johnson frykter Norge

På fredag skal britenes statsminister Theresa May stake ut kursen for brexit. Eller skulle. I løpet av de siste dagene har nemlig hennes egen utenriksminister klart å vri hele brexit-debatten over til å handle om et helt annet tema: Ham.

På manøver: Den britiske utenriksministeren Boris Johnson skapte baluba i britisk politikk da han lanserte sine krav til en vellykket brexit, tilsynelatende i et forsøk på å stjele oppmerksomheten fra kravene hans egen statsminister Theresa May snart lanserer i Italia. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
På manøver: Den britiske utenriksministeren Boris Johnson skapte baluba i britisk politikk da han lanserte sine krav til en vellykket brexit, tilsynelatende i et forsøk på å stjele oppmerksomheten fra kravene hans egen statsminister Theresa May snart lanserer i Italia. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

Brexit-forhandlingene er viktige for Norge. Både som eksempel på hvordan EU forholder seg til sine nabo- og medlemsland – og følgelig også kan komme til å forholde seg til oss – og fordi de raskt kan få konkrete ringvirkninger.

For eksempel: Meningsmålinger har vist at britisk fiske er blant næringene som hadde det størst håpet om at brexit skal snu opp ned på alt. Hvis brexit sender britene inn i kvoteforhandlingene som en skadeskutt, men kravstor fjerdepart mot Norge og Island, blir forhandlingene fort vanskeligere også for Norge.

Men det er lenge til partene skal snakke om fisk. Akkurat nå er kjernen i den interne britiske debatten, ifølge den godt plasserte journalisten James Forsyth, om britenes forhold til EU skal være "som Norge" eller "som Canada". Det er relativt bred enighet i britisk politikk om at å gå tilbake til rene WTO-regler er uaktuelt. Regjeringsmedlemmene krangler om to ulike handelsavtalemodeller. "Norge-modellen" er et EFTA- eller EØS-inspirert forhold der britene fortsatt er bredt forpliktet av EU-regelverket, men til gjengjeld har tilgang til EUs indre marked. "Canada-modellen" er en omfattende frihandelsavtale etter modell av EU-Canada-avtalen CETA.

Problemet med Canada-modellen er at CETA har tatt over tjue år å forhandle frem, ikke er ferdig ratifisert, og i motsetning til en brexit-avtale ikke er inngått mellom to parter som i førti år har tråklet lovverkene sine sammen.

Problemet med "Norge-modellen", derimot, er at mange brexit-tilhengere mener en EØS- eller EFTA-modell ikke vil innebære tilstrekkelig brudd med EU. Selv om statsminister Theresa May ennå ikke helt har forklart hva hun mener med "brexit betyr brexit", mener disse brexit-tilhengerne at brexit i alle fall må bety exit fra EUs indre marked. Ideelt mens britene får fortsette å selge varer tollfritt til alle EU-land.

LES OGSÅ: Britenes brexit-knipe

Hva mener May? Nå på fredag skal hun holde en tale i Italia. Der ventes det at hun skal trekke opp nye linjer for hvordan hun, og britene, ser for seg veien videre.

Noe virker åpenbart. May-regjeringen vil ikke ha fri EU-innvandring til Storbritannia, men vil sannsynligvis heller ikke at EU skal kaste ut for eksempel britiske Spania-pensjonister. Andre spørsmål står mer åpne. Hvor mye er det aktuelt for britene å betale til EU i bytte for markedstilgang, for eksempel? Det er et helt sentralt spørsmål for både finans- og landbrukssektoren. På overordnet nivå er det også uklart hvor May vil lande i modellstriden: "Norge" eller "Canada"?

Talen er viktig for May og for brexit. Derfor vakte det en viss oppstuss da Mays egen utenriksminister Boris Johnson valgte å lansere sin egen visjon for brexit bare et par dager før May skal i ilden.

Britiske aviser siterer hyppig ikke navngitte venner av Johnson som mener hans fremste mål er å overta Mays statsministerjobb.

Oppsummert

Skjebnetale

1 På fredag skal britenes statsminister Theresa May holde en viktig tale om brexit i Firenze i Italia.

Veikart

2 Forventningen er at May der skal tegne opp veien videre for britenes forventninger i forhandlingene med EU.

Baksetesjåfør

3 Det vakte oppsikt da Mays egen utenriksminister Boris Johnson i helga lanserte en lang rekke krav og løfter om brexit på egne vegne.

Annonse

Johnson krever først og fremst at brexit skal bli "en heidundrende suksess". Hvordan er mindre klart. I sitt lange leserbrev i EU-skeptiske Daily Telegraph garanterte Johnson tilsynelatende at britisk lovverk ville forbli kjempekompatibelt med EUs, samtidig som han lovde å fjerne alle plagsomme reguleringer og byråkratisk plunder.

LES OGSÅ (ekstern lenke): Boris Johnson: How Brexit Britain will triumph

Han sådde tvil om patriotismen til unge briter som vil at Storbritannia skal forbli EU-medlem, og løftet frem EU-motstandernes omstridte løfte om at EU-utmelding vil frigjøre 350 millioner pund ekstra per uke til helsevesenet. Løftet er, kort fortalt, basert på en løgn.

Hva er det han egentlig vil? Britiske aviser siterer hyppig ikke navngitte venner av Johnson som mener hans fremste mål er å overta Mays statsministerjobb. Noen kommentatorer mener han vil presse May til å satse på en hardere brexit. At han vil skrinlegge "Norge" og åpne døren for "Canada".

Det lykkes han kanskje med. De siste dagene har debatten om Johnson i alle fall overskygget debatten om brexit. En rekke partifeller av May har forsøkt å parkere Johnson, mens May selv har gått fra "Brexit betyr brexit" til "Boris er Boris".

LES OGSÅ: Får Boris Johnson viljen sin, vil EU bli en enda mer aktiv murbrekker for markedstilgang

Men en rekke av de mest EU-kritiske konservative toppene nikker anerkjennende. Hvis May våger å åpne på gløtt for "Norge-modellen", kan det bety opprør i eget parti.

Neste artikkel

Dansk gods lurte til seg 28 millioner kroner i svinestøtte fra EU