Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Arbeider-opprør i distriktene

Enda ett distriktsopprør mot regjeringa er i emning. Det drives i stor grad av lokale LO- og Ap-lag, som demonstrerer mot EUs energiunion og Acer fra Mo i Rana til Kristiansand.

Den gang: Daværende Ap-leder Jens Stoltenberg snakker med arbeidere, «hjelmer», i Høyanger. Kanskje Ap-leder Jonas Gahr Støre bør ta seg ta seg en tur ut i distriktene nå? Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix.
Den gang: Daværende Ap-leder Jens Stoltenberg snakker med arbeidere, «hjelmer», i Høyanger. Kanskje Ap-leder Jonas Gahr Støre bør ta seg ta seg en tur ut i distriktene nå? Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix.

I morgen, torsdag, tennes det fakler for råderett over norsk kraft og energipolitikk over store deler av landet, fra Mo i Rana og Mosjøen via Orkanger, Sunndalsøra og Odda til Kristiansand.

I Mo og Mosjøen er det LO i Rana og omegn, LO Mosjøen og omland og Vefsn Arbeiderparti, som arrangerer fakkeltoget. I Orkanger er det fagforeningene fra Elkem Thamshavn, Washington Mills Orkanger, Rockwool Trondheim, Wacker Kyrksæterøra og LO i Orkanger og omegn, som arrangerer.

Fakkelmarkeringen og appellene på torget i Kristiansand står LO Kristiansand og omegn, Fiskaa verk arbeiderforening, Nikkelverkets arbeiderforening, Kvinesdal Kjemiske fagforening, Lista Kjemiske fagforening, Naturvernforbundet i Vest-Agder og Vest-Agder Nei til EU for.

I tillegg holdes det åpne møter flere steder, som for eksempel i Høyanger fredag, der Ap-lederen i Sogn og Fjordane, Hilmar Høl taler. Hilmar Høl mener deltakelse i EUs energiunion er «galskap». Mens Ap-ordføreren i Farsund, Arnt Abrahamsen, sier i et intervju med forfatteren Halvor Fjermeros: «Hadde det vært opp til meg, så hadde jeg brukt baufil på alle kraftkablene over Nordsjøen og filt dem tvers over!»

I Abrahamsens kommune ligger en av Norges største aluminiumsprodusenter, Alcoa på Lista, og bildel-fabrikken Benteler som foredler metallet for eksport. Abrahamsen har bakgrunn fra flere av de industribedriftene i Vest-Agder der fagforeningene nå protesterer mot regjeringas forslag om å legge norsk kraft under EU/Acer. Torsdag skal Ap-ordføreren være med på fakkelmarkeringen i Kristiansand, og høre appellen fra Ommund Stokka, områdeleder i Industri Energi, Tonje Jondahl Alvestad fra LO Kristiansand og omegn og Bjørn Åge Nilsen, fagforeningsleder ved Eramet Norway Kvinesdal.

Ap-ordfører Arnt Abrahamsen mener altså at krafta skal foredles i Norge, framfor å sendes i kabler til andre land, som innebærer import av høyere strømpriser. Få vet dét bedre enn fagforeningene i den kraftforedlende industrien.

Mange Ap-medlemmer er like provoserte av Barth Eide, som høyrepartiene er fornøyde med ham.

Oppsummert

Distriktsopprør

1 Torsdag aksjoneres det mot deltakelse i EUs energiunion og Acer over store deler av landet fra Mo i Rana til Kristiansand.

LO og Ap

2 Distriktsopprøret drives i stor grad av lokale fagforeninger og Ap-lag i industrisamfunn.

Passer regjeringspartiene

3 Det passer regjeringspartiene godt at det er en varm tilhenger av norsk EU-medlemskap fra Ap, som skal lose saken igjennom Stortinget.

Annonse

Derfor er det helt rimelig at fagforeningene og Ap i distriktene leder an i distriktsopprøret mot EUs energiunion. Som Barbro Auestad fra Industri Energi nylig sa til Nationen: Det er i distriktene hjelmene er. Den kraftforedlende industrien er bærebjelker for mange kommuner og fylker.

Ved mange industrisamfunn i distriktene er Ap-medlemmer like provoserte av sin partifelle Espen Barth Eide, som høyrepartiene er fornøyde med ham. Barth Eide er saksordfører for behandlingen av norsk deltakelse i EUs energiunion i Stortinget. Det passer regjeringspartiene godt at det er en varm tilhenger av norsk EU-medlemskap fra Ap, som skal lose saken igjennom Stortinget.

Barth Eide ga også høyrepartiene hjelp under spørretimen i Stortinget forrige uke, med formuleringer som «Jeg deler statsministerens vurdering at Norge har klare offensive interesser i at det markedet vi uansett skal eksportere til, er regulert på en måte vi har oversikt over, og at vi deltar i de nødvendige organene.» Hans motstandere i LO og i eget parti vil si noe i retning av «å delta uten å ha innflytelse er null verdt». Barth Eide stilte også statsminister Erna Solberg en lissepasning av et spørsmål: «Kan statsministeren bekrefte at beslutninger om nye utenlandskabler fortsatt vil bli tatt i Norge gjennom norsk konsesjon?» Motspørsmålet er: Hva hjelper det med «norsk konsesjon» dersom resultatet av konsesjonsbehandlingen er gitt av Acer?

Det er foruroligende om ikke Barth Eide, og resten av energi- og miljøkomiteen, vet at Acer har fått myndighet av EU til å sørge for at energiunionen kommer på plass så raskt som mulig. Det innebærer utforming av nye regler, også regler som skal sikre «overføringskapasiteten» mellom land. Derfor kan ingen i dag svare på om Acer vil pålegge land å bygge utenlandskabler, men sannsynligheten taler for det. Energiunionen kalles også «den femte friheten» – fri flyt av energi som skal utjevne prisene i EU og slik styrke EUs konkurranseevne. En kan jo se på regelverket rundt de andre «fire frihetene» og få en pekepinn på omfanget av regler.

En bør tillegge partifeller og fagforeninger å se sammenhenger, og skjønne konsekvensene av dem. For det er nettopp det de gjør i den kraftforedlende industrien. Derfor aksjoneres det over store deler av landet torsdag, mot norsk deltakelse i EUs energiunion og Acer. Og for at saken skal behandles som suverenitetsavståelse – i tråd med Grunnlovens paragraf 115, som krever tre fjerdedels flertall i Stortinget.

Neste artikkel

Vil kutte mer, men ikke i olje