Skogblåbær er utvilsamt på topplista mi over norske råvarer. Dei amerikanske blåbæra, som vi finn i butikken, kan verkeleg ikkje måle seg med dei mørkje, søte og vilje blåbæra som ligg og ventar i skogslyngen.

Det er ikkje mykje som trengst for å lage ein herleg dessert av skogblåbær. Ofte held det med fløyte og eit lite dryss av sukker som knasar mellom tennene og sender tankane tilbake til barndommen. Alternativt kan du supplere bæra med ein kule vaniljeis. Ei nysteikt vaffelplate, toppa med godt smør og rause mengder blåbær, er ein stor favoritt heime hos meg.

Aller mest optimalt, dersom vi skal involvere bakst, er brioche-bollar med blåbær. Etter at du har bakt ut og heva bollane, klemmer du dei litt flate på toppen. Her plasserer du ei god skei med crème fraîche og eit lass med skogblåbær, før du steikjer bollane gylne i omnen. Resultatet? Dei beste bollane i verda!

Oppskrifta vi presenterer her, er av det enkle slaget – og dermed grei å setje i gang med etter bærtur. Komposisjonen tilfører bæra litt fylde og krem i form av ein kald og fløyelsmjuk pannacotta, som kan beskrivast som ein slags fløytebasert gelé. Nokre friske timianblad bidreg med ein morosam smakskontrast. Denne urta gir meg dessutan assosiasjonar til jordsmonnet der bæra er plukka.

Havrefras er den artige krona på verket. Desse små, luftige, sprø putene utstyrer vi med eit tynt, sprøtt lag av karamell som gir behageleg crunch til retten. At både blåbær og havrefras frir til barnet og nostalgien i oss, gir desserten ein ekstra hyggjeleg dimensjon.

Oppskrift

Blåbærsuppe med vaniljepannacotta og karamelliserte havrefrasIngrediensar (2 personar)

100 g skogblåbær

2 ms sukker

1 bunt timian

---

2 dl h-mjølk

1 dl kremfløyte

3 ms sukker

1 vaniljestong

3 plater gelatin

---

1 kopp havrefras

6 ms sukker

2 ms vatn

Framgangsmåte

Bærsaus: Skyl og reins bæra, og legg dei i ei lita skål. Sukre dei lett, og knus dei grovt med ei skei eller gaffel. La bæra stå i kjøleskapet i eit par timar slik at sukkeret smeltar og pektinet i bæra tjuknar suppa litt. Ved servering kan ein eventuelt også tilsetje ein liten klunk musserande vin for å gi suppa ein ekstra piff.

Pannacotta: Ha mjølk, fløyte og sukker i ein liten kjele. Skjer vaniljestonga i to på langs. Skrap ut frøa, og legg både dei og stonga saman med fløytemjølka. Gi det heile eitt lite oppkok.

Legg gelatinplatene i ein bolle med kaldt vatn i cirka 20 minutt.

Når vaniljefløytemjølka har kokt opp, blir sett ho til side slik at ho blir kjølt ned til omtrent 60 grader. Ta då ut gelatinen av vatnet, skvis ut overflødig væske, og smelt gelatinen i fløytemjølka medan du rører rundt.

Sil massen over i ein mugge eller eit litermål, og hell den forsiktig over i serveringsskåler eller glas. La desse stå på benken til pannacottaen er romtempererte. Dekk skålene med plastfolie, og set dei til kjøling. Dei treng minimum fem timar i kjøleskapet, men gjerne blir laga ein dag eller to i førevegen.

Karamellisert havrefras: Ha sukker og vatn i ein kjele, og kok utan å røre i blandinga til vatnet har fordampa. La kjelen koke heilt til du har ein lys karamell. Legg så i havrefras, som blir vendt inn i karamellen slik at alle putene får eit jamt lag rundt seg. Overfør putene til eit bakepapir, og prøv å skilje dei litt frå kvarandre så dei ikkje klumpar seg.

Server suppa på toppen av pannacottaen, med litt timian og havrefras.