Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mæland oppnevner mekler i nordnorsk fylkesstrid 

Kommunalminister Monica Mæland (H) skal oppnevne en mekler som skal bidra til å løse opp i sammenslåingsstriden mellom Troms og Finnmark. 

Det er full strid mellom Troms og Finnmark på nær sagt alle punkter når det gjelder hvordan det nye storfylket. Kommunalminister Monica Mæland har bestemt seg for å sende en mekler oppover. Foto: Mariann Tvete

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik, og fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk, var torsdag innkalt til møte hos Mæland etter at det er blitt full stans i sammenslåingsprosessen.

Der ble det enighet om at departementet skal oppnevne en mekler for å drive prosessen videre.

– Nå er man på et punkt der man ikke greier å komme videre. Men det begynner å haste, sier Mæland.

Det er full strid mellom Troms og Finnmark på nær sagt alle punkter når det gjelder hvordan det nye storfylket, som Stortinget vedtok i forbindelse med regionreformen i fjor, skal organiseres. 1. januar 2020 trer reformen i kraft.

Krangelen toppet seg i forrige uke da Troms-delegasjonen marsjerte ut av et fellesmøte i protest mot det de oppfattet som stabeisene fra Finnmark fylkeskommune, ifølge VG.

Annonse

• Les også: Også i november var det brudd samtalene om sammenslåing av Troms og Finnmark

Også fylkesmennene i Troms og Finnmark har gitt opp å komme til enighet om et nytt organisasjonskart for det nye storfylket.

Stortinget har besluttet at Norges to nordligste fylker skal slås sammen, trass i motstand særlig fra Finnmark, og striden har særlig stått om hvor myndighetsorganer skal plasseres. I dag ligger de to fylkesadministrasjonene i Vadsø og Tromsø.

©NTB

Neste artikkel

Mæland kaller inn fellesnemnda for sammenslåing i nord til møte innen to uker