Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kari Gåsvatn: Når sult bortforklares

De herskende klasser bortforklarer sult, skriver Kari Gåsvatn i denne ukas Helgemat

Det er nok mat i verden til å ernære det dobbelte av verdens befolkning, ifølge Jean Ziegler. Det er fordelingen som er problemet. Foto: Colourbox
Det er nok mat i verden til å ernære det dobbelte av verdens befolkning, ifølge Jean Ziegler. Det er fordelingen som er problemet. Foto: Colourbox

En mørk natt i Brasil. En gruppe forretningsfolk, storbønder, militære og andre prominente sitter ved et bord og nyter god mat og portugisisk hvitvin. En gutt på ni-ti år dukker opp og vil selge nøtter fra en rusten boks. Måltidets hovedperson, konsul og sukkerbaron, kaster noen mynter til gutten og sier: Han er min venn, han er lykkelig, han kan kjøpe seg bønner og ris for pengene og slipper å arbeide.

En i gruppen reiser seg, går etter gutten, og finner ham ved havet. Joaquim, som han heter, forteller at faren har tuberkulose og måtte slutte som sukkerarbeider. Hjemme har han fire yngre søsken. Moren er også syk. Familiens eneste inntekt er det Joaquim tjener på å selge nøtter.

Mannen ser at gutten er redd og sulten og ber kokken i tavernaen om å servere ham et måltid. Da maten kommer, ris, kylling, salat, kake, bretter gutten ut en avis, pakker all maten inn, snører sammen og løper sin vei. Han må dele med dem som sulter hjemme.

Mannen som forteller historien (her sterkt forkortet) er Jean Ziegler, tidligere FNs spesialutsending for retten til mat. Slike historier har sikkert påvirket Zieglers livslange engasjement for menneskerettigheter. Ziegler, født 1934 og professor emeritus ved universitetet i Genève, utgir stadig bøker om verdens urettferdige fordeling. Så vidt jeg har funnet ut, er ingen av dem på norsk. Jeg hørte Ziegler på et arrangement i Berlin, da en av hans bøker kom på tysk. «Ändere die Welt». Forandre verden.

Historien om Joaquim og måltidet slipper ikke taket hos meg heller. Det kunne ha vært en lillejulaften. Sult er fortsatt den vanligste dødsårsaken i verden. Det varierer litt fra år til år hvor mange barn som hvert sekund dør av sult eller sykdom som skyldes underernæring.

En menneskeskapt massakre, etter Zieglers mening: Hvert barn som dør av sult, er et mord. Det skyldes ikke at det er for lite mat i verden. Ziegler, med sin kompetanse på mat og landbruk, slår fast at det er nok mat til å ernære det dobbelte av verdens befolkning.

Mange etterlyser mer matproduksjon fordi det er behov for «mer mat i en verden som sulter». Argumentet holder ikke. Enda en anekdote fra Zieglers bok illustrerer at problemet ligger et annet sted. Han snakket for noen år siden på Litteraturhuset i Oslo, invitert av Utenriksdepartementet. Etter foredraget spurte en bak i salen hvordan det kan ha seg at det i Oslo selges poteter fra Saudi-Arabia. Nei, det må være feil, mente Ziegler, for der dyrkes det ikke poteter.

Dagen etter så han selv at det faktisk var poteter merket saudiarabisk i Oslo. Hjemme i Genève begynte han å undersøke saken. Et saudiarabisk selskap har forpaktet 150.000 hektar land av den etiopiske regjeringen. Bøndene er fordrevet av militære, sannsynligvis til slummen. Ved hjelp av arbeidere fra Sri Lanka produserer selskapet roser og poteter som eksporteres til land med høy kjøpekraft.

Ziegler legger ansvaret for galskapen på den nyliberalistiske ideologien. Den globaliserte finansverdens oligarker framstiller fri flyt som en naturlov og dermed noe ingen kan stille spørsmål ved. Systemet fungerer som den herskende klassens diktatur, som produserer falske forklaringer for fortsatt å kunne herske.

Problemet er ikke at det er for lite mat i verden.

Annonse

• LES OGSÅ: Landbruksbistand er mest effektivt

Finanskapitalen skaffer seg profitt ved å kjøpe eller forpakte jord og fordrive lokale bønder. Både jord og råstoff fra landbruket er blitt spekulasjonsobjekt. Mais og hvete brennes som drivstoff. Slikt blir det både sultedød og enorme formuer av.

Hvorfor godtar vi systemet? Før gikk slavene med lenker. Ziegler mener vi nå bærer lenker i hodet i form av en forsteinet, homogenisert bevissthet. Slavelenkene vedlikeholdes av reklamen og varesamfunnet. Den som stiller spørsmål, blir utestengt fra diskusjonen, marginalisert.

En nedslående analyse. Ziegler knytter håpet til det sivile samfunnet, en framvoksende bevegelse over hele verden og ser bondebevegelsen Via Campesina som en viktig del av den nye motstanden. Flere bondebevegelser har sluttet seg til og mobiliserer mot det nyliberale konseptet for handel med agrarprodukter.

• LES OGSÅ: Redd Barna: Hver dag dør 130 barn av sult og sykdom i Jemen

Vi får ikke vite hvordan det gikk med Joaquim, men historien minner om at noen deler sitt måltid med sju andre. Det er godhet. Den skotske filosofen Edmund Burke siteres i boka: «All that evil needs to triumph is the silence of good men». Alt ondskapen trenger for å triumfere er at gode mennesker tier.

Dersom vi snur oss bort og tier, har diktaturets oligarker fått det som de vil, og verden blir ikke forandret.

Neste artikkel

Regjeringa får beskjed av sine egne – vil kutte i importen av kjøtt fra sørafrikanske land