Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Helgemat: Mitt nye liv som gnier

Skogens konge var i ferd med å gå ut på dato, og det sparte meg for nøyaktig 111 kroner og 35 øre, skriver Per Borglund.

For sent? Ja, for elgen er alt håp ute. Men for oss forbrukere er det ingen fare ved å spise skogens konge en uke etter best før-datoen på pakken. Og akkurat denne gang finansierte datomerkingen en flaske rødvin til elgsteika. Foto: Per A. Borglund
For sent? Ja, for elgen er alt håp ute. Men for oss forbrukere er det ingen fare ved å spise skogens konge en uke etter best før-datoen på pakken. Og akkurat denne gang finansierte datomerkingen en flaske rødvin til elgsteika. Foto: Per A. Borglund

Det er ikke godt å vite hva folk sier bak din rygg, men jeg innbiller meg at det ikke er mange i min omgangskrets som mener at jeg er gjerrig eller spesielt kjip når det kommer til penger. Jeg kan heller ikke lenger juge på meg en spesielt trang privatøkonomi.

Allikevel ble året 2017 mitt endelige gjennombrudd som gnier. Gjerrigknark. En puger av aller beste sort. Her er mannen som forvalter sitt pund med stor flid. Det er slutt på å kaste penger ut av vinduet!

Så, så. Tro ikke at en ny Onkel Skrue er født. Forklaringen er så enkel og banal som at norske dagligvareforretninger langsomt tar til vettet. Det er (håper jeg!) slutt på at varer som er i ferd med å gå ut på dato havner i søpla. I stedet sørger kjøpmannen for at prisen senkes med 40 eller 50 prosent i det utløpsdatoen nærmer seg. Varene det er snakk om er tydelig merket. Den nye prislappen lyser som en fyrlykt. Noen butikker legger akkurat disse varene i en spesiell hylle, kasse eller kjøledisk.

Og det er her nyslåtte Kjipe-Per har lært seg å starte handlerunden. Ikke bare er jeg blitt prisbevisst, men også lur så det holder. For innimellom ligger det skatter og venter. Hos fasjonable Jacob´s i Oslo har jeg flere ganger kjøpt andebryst til halv pris.

Så til det nylige kuppet som ga meg inspirasjon til denne artikkelen. Forleden kom jeg over en surret, vakuumpakket elgstek på nesten en kilo i tilbudsdisken hos Coop. Skogens konge var i ferd med å gå ut på dato, og det sparte meg for nøyaktig 111 kroner og 35 øre. Man kan faktisk få litt av hvert for den summen i Vinmonpolets hyller med røde viner, bare så det også er sagt.

Tilbake til elgen. Den rabatterte godbiten fra Nordås Gårdskjøtt fikk for eksperimentets skyld en uke ekstra i kjøleskapet før jeg stekte og serverte den etter alle kunstens regler, inkludert en riktig temperert italiener i glasset. Det ble et frydefullt måltid, komplett med stekte poteter, sopp, rosenkål, bacon og en smakfull skysaus.

• Les også: Etter at butikkene har stengt er noen ute og redder brukbar mat fra søpla

Blodig alvor. Bakgrunnen for den nye trenden med nedprising av matvarer stammer fra den nye og økende bevisstheten rundt det vi kaller matsvinn. Her dukker det opp noen skikkelig groteske tall. I Norge kastes det mer enn 350.000 tonn mat hvert år. Synderne finnes både i matindustrien, i dagligvarehandelen og hjemme hos deg og meg. På grunn av idiotiske regler tvinges mange bønder til å kaste grønnsaker som ikke ser pene nok ut.

Kanskje du allikevel ikke skal kaste bananen din bare fordi skallet har blitt litt brunt her og der?

Annonse

Og siden penger er temaet: All denne hodeløse og unødvendige kastingen av mat har en verdi på over 20 milliarder kroner hvert bidige år. For hver enkelt husholdning er det snakk om å hive 6200 kroner ut av vinduet. Alt dette står i skarp kontrast til innholdet i en bitteliten notis jeg akkurat har satt på trykk i Mat fra Norge: «800 millioner mennesker på kloden legger seg sultne hver kveld.»

Kanskje du allikevel ikke skal kaste bananen din bare fordi skallet har blitt litt brunt her og der? Mon tro om ikke den pakken med spekepølser holder en uke eller to til? Min personlige favoritt er de klassiske pakningen med skivet bacon. En slik holder seg fint seks måneder ut over holdbarhetsdatoen, gitt at pakningen er hel og den får ligge i kjøleskapet.

Det var som eller annen sa det på Facebook her forleden: Enkelte varer burde ha en best-etter-dato. Det framstår som ekstra ko-ko når forretningene må fjerne spekemat fra hyllene på grunn av en angivelig nær utløpsdato. Enkelte av oss vet at spekeskinkene blir bedre av et år eller to til på stabburet.

• LES OGSÅ: Historisk avtale skal halvere matsvinn i Norge

Tilbake til butikker som tar til vettet. I forrige uke besøkte jeg den litt spesielle dagligvareforretningen Holdbart.no på Vestby i Akershus. Jeg var der sammen med klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Nå er ikke verken jeg eller ministeren spesielt ruvende av oss rent kroppslig (selv om jeg gruser ham på BMI), men her konkurrerte vi om å ha øyne så store som tinntallerkener.

Holdbart.no – som også er en nettbutikk, og fysiske utsalg i Fredrikstad og Skien i tillegg til dette rett sør Oslo – har hundrevis av kvadratmeter med varer som er i ferd med å gå ut på dato, eller som akkurat har gjort det. Her kan du kjøpe alt fra kokosboller til øl, du kan shoppe hvalbiff og islandsk sjokolade. Prisene er helt latterlig lave.

Så selv for den dritkjipe Uncle Scrooge finnes det en form for himmel. Jeg hadde bare ikke sett for meg at den lå et par kilometer fra Askos store dagligvarelager i Vestby.

Neste artikkel

Nordmenn kaster 200 brød i minuttet: – Burde gått til folk som trenger det