Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Glyfosat som politisk gift

Debatten om glyfosat har ført til tillitsbrudd i politikken.

Glyfosat: Demonstrasjon foran avstemningen i Brussel mandag. Foto: Virginia Mayo/AP Photo/NTB scanpix
Glyfosat: Demonstrasjon foran avstemningen i Brussel mandag. Foto: Virginia Mayo/AP Photo/NTB scanpix

Mange norske bønder har ventet spent på Brussel de siste ukene: Får vi fortsatt sprøyte med glyfosat? Lettelsen var stor for mange mandag da det ble flertall for å godkjenne glyfosat fem år til. Kanskje noen i mellomtida også har gjort seg tanker: Hvorfor skal vi vente på EU, og ikke bestemme selv?

Måten godkjennelsen skjedde på gir enda større grunn til grubling. Den var ikke et demokratisk høydepunkt i EU, men et uventet kupp av en landbruksminister på oppsigelse. Schmidt hvem? Også i Tyskland hadde de færreste merket seg navnet på landbruksministeren, før Christian Schmidt over natta ble berømt for å bryte reglene i den regjeringen han sitter i og som styrer som et forretningsministerium. I påvente av at Angela Merkel greier å stable på beina en ny tysk regjering. Jamaika-sonderingene med fridemokratene og de grønne strandet. Håpet nå er en ny storkoalisjon mellom CDU, CSU og SPD.

Men glyfosat-godkjennelsen er gift for regjeringsforhandlingene. SPD snakker om massivt tillitsbrudd. Ifølge regjeringens egne regler skal den avholde seg fra å stemme i Brussel når det er intern uenighet. Miljøminister Barbara Hendrick (SPD) ville fortsatt si nei til glyfosat. Noe hun understreket via telefon og sms til både Schmidt og hans utsending i Brussel rett før avstemningen. Hendricks krever tiltak som gjenoppretter tilliten. Hennes partisjef Martin Schulz snakker om «skandaløst solospill». Andre krever at Schmidt blir avsatt. Ifølge en meningsmåling sier 75 prosent av folket at han bør gå. Kommentatorer kaller hans oppførsel sjokkerende, frekk, dum og pinlig, og en søknad om jobb i et agrarkonsern.

Men hvor var Merkel? Når mamma er borte, forsyner barna seg av godteposen. Merkel gav Schmidt en reprimande og sa at slik oppførsel ikke måtte gjenta seg. Men spørsmålet henger i lufta: Har hun fortsatt kontroll over regjeringen eller er hennes makt på hell? Spørsmålet ble forsterket da det kom fram at Schmidts framgangsmåte hadde vært planlagt lenge i hans parti CSU i Bayern. Partisjef Horst Seehofer skal også ha vært involvert. Han gir gjerne Merkel et stikk og gnager på hennes autoritet. Dersom Merkel visste hva som var på gang, er også hun en del av tillitsbruddet. Da var det avtalt spill på tvers av regjeringens offisielle politikk. Dersom hun ikke visste noe, er det like ille, for da er hun i ferd med å miste grepet.

Flere politikere, også i SPD, forlanger en undersøkelseskommisjon. Det endrer ikke på godkjennelsen av glyfosat. En avstemning er uansett gyldig. Stemmevekt går etter folketall i EU. Det trengtes 65 prosent av stemmene for å vippe til et kvalifisert ja. Resultatet ble 65,7 prosent for glyfosat. Hvordan ville Norge ha stemt i Brussel tro, dersom vi ikke satt på gangen? Hvem ville vi alliert oss med?

Glyfosat er blitt symbol for et landbruk på feilspor. I Tyskland er stoffet gift i regjeringsforhandlingene.

Annonse

Godkjennelse er ikke påbud. Frankrike stemte nei til glyfosat, og vil uansett fase ut bruken. Flere EU-land har alt vedtatt regler som innskrenker eller forbyr bruk av glyfosat i hager, parker og på lekeplasser. SPD snakker nå om å forby glyfosat i Tyskland. Schmidts ja i Brussel kan ha vært et selvmål. Sosialdemokratene kjenner seg overkjørt i glyfosatsaken. Men partiet synes i det hele tatt å orientere seg nytt i landbrukspolitikken. Denne uka valgte partiet ny fraksjonsansvarlig for landbruk, en som har markert seg som forsvarer for et naturnært bondelandbruk.

Det at debatten om et ugrasmiddel får Tyskland til å koke politisk, viser at landbruk er blitt et bredt samfunnstema. I Norge tror mange at motstand mot glyfosat er noe ytterliggående aksjonister har funnet på. I så fall ville saken aldri bli så politisk betent. Glyfosat er blitt symbol for et landbruk på feilspor. I tysk debatt blir risikoen for kreft knapt nevnt. Men meldingene om insektdød har vekket folk. Andre sprøytegifter rammer insekter direkte. Glyfosat dreper alt grønt og fører til at villbier, sommerfugler og andre insekter mister vekstene de trenger som næring. Det forplanter seg slik at heller ikke fuglene får mat. Denne sammenhengen synes å ha nådd fram også hos dem som ellers blåser av økologisk landbruk.

Debatten om glyfosat har ført til tillitsbrudd i politikken. Men også landbruket er avhengig av tillit og orienterer seg på nytt. På store tyske landbruksmesser er mekanisk ugraskontroll i stedet for gift siste mote. Glyfosat og annen kjemisk sprøyting kan bli faset ut av seg selv. Frankrike venter ikke på Brussel, men vil greie seg uten glyfosat. Norske bønder kan også praktisere mer sjølråderett, og bestemme seg for hva de vil bruke den til.

Neste artikkel

USAs høyesterett forkaster glyfosat-anke