Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hvem blir «Årets lokalmatgründer 2016?»

Fra hele landet strømmet det nominasjoner og påmeldinger til kåringen som har som mål å finne den beste gründeren innen lokalmat og entreprenørskap. Konkurransen er et samarbeid mellom Nationen, HANEN og NorgesGruppen. Av de over 80 forslagene som kom inn, har juryen plukket ut seks finalister. Gjennom sommeren er du velkommen til å stemme fram den du mener fortjener tittelen Årets lokalmatgründer 2016. Vinneren blir kjent under festivalen "Matstreif", som arrangeres i Oslo første helga i september. Les mer om kåringen her

Thorbjørnrud Hotell

Thorbjørnrud Hotell, Jevnaker, ved Olav Lie-Nilsen Driver egen gård med kjøtt- og melkeproduksjon. Melken brukes blant annet til å produsere ost i hotellets svømmebasseng, som er bygd om til ysteri.
Juryen sier: Eier Olav Lie-Nilsen er en visjonær og aktiv gründer. Han overtok Thorbjørnrud hotell i 2008, og etablerte eget ysteri i hotellet i 2015. Henter råstoffet fra egen gård. Han har hatt fokus på samarbeid både med egne ansatte og andre, og er i ferd med å skape et unikt mathotell. Har har fokus på lokal mat og drikke i hele sitt konsept. Har på en innovativ måte utnyttet et tradisjonelt hotellbygg til å etablere et eget ysteri. Fra å ha vært et nedlagt småbruk, er gården Øvre Kjekshus utviklet på en nyskapende måte, som har utnyttet synergien mellom gård og hotell på en unik måte. Les reportasjen om Olav Lie-Nielsen her.

Sæterstad gård

Sæterstad gård, ved Knut Kastnes og Siri Kobberrød, Hattfjelldal i Nordland Driver oppdrett av røye, har eget ysteri, og driver med gårdsturisme.
Juryen sier: Ekteparet har vært pionerer i utviklingen av lokalmatproduksjon. Har gjennom en del motgang etablert en lønnsom virksomhet på egen gård, med et marked utover eget fylke. De har vært innovative i satsing på landbasert oppdrett av røye, og vært en del av utviklingen av rakfiskmarkedet de siste 20 årene. De har også sett muligheten i tradisjonelt geitehold og lokal foredling av råstoffet, både til geitost og den lokale kaffeosten. Utviklingen har vært kunnskapsbasert, og de har bidratt til å spre kunnskapen om lokal matproduksjon i egen region. De har også på en god måte hatt et kommersielt fokus. Les reportasjen og se video fra Sæterstad gård her.

Matkassen Rågo

Matkassen Rågo, ved Gustav Myraune, Frosta Sammen driver kona Hanne Askestad Myraune, driver han firmaet Trondheims Kjøkkenhage AS. De har siden 2014 levert ferske grønnsaker rett på døra til kunder i Nord- og Sør-Trøndelag, flest i Trondheim, under merkevaren Rågo. Nå er det ikke bare grønnsaker i kassene lenger, men også lokalt kjøtt og brød.
Juryen sier: Gründeren Gustav Myraune har skapt en suksessrik matkasse av råvarer fra lokale produsenter på Frosta i Trøndelag til kunder i Trondheimsområdet. Regionale leverandører er viktig for å gjøre det nært, direkte og ferskt. Ved å levere på døra, kommer produsentene i mer direkte kontakt med kundene sine. Matkasser ble i begynnelsen møtt med skepsis, men har vist at de er kommet for å bli, og er blitt en ny verdikjede. Les reportasjen om Matkassen Rågo her.

Terroir Røros

Terroir Røros, ved Ingulf Galåen og Mikael Forselius Mottak og videreforedlingsanlegg for alle sorter bær, sopp og urter fra naturen i Rørosregionen. Terroir kommer fra ordet "terre", land, og blir brukt i vinproduksjon for å betegne den spesielle karakter et steds eller områdets geografi, geologi og klima tilfører et landbruksprodukt.
Juryen sier: Terroir Røros lager eksklusive, lokale bærprodukter på råvarer som er plukket av ansatte og andre i regionen. Omfatter perlende tyttebær, blåbær og bjørkedrikk, syltetøy og geleer. Der den tidligere tradisjonelle matauken sto sentralt, utnytter konseptet lokale utmarksressurser på en innovativ og ny måte. Bærekraft, samhandling og samarbeid er et avgjørende suksesskriterium i konseptet. Les reportasjen om Terroir Røros her.

Frukt- og siderruta

Frukt- og siderruta, gårdene Lekve, Syse og Hakastad, Ulvik i Hardanger Tre gårder har gått sammen om å lage en opplevelsesrute og legge til rette for besøk og kjøp av ulike varer knyttet til lokal frukt- og siderproduksjon.
Juryen sier: Asbjørn Børsheim, eier av bedriften Ulvik Saft og Cideri, har vært sentral i arbeidet. De to andre deltagerne er Syse gard og Hardanger Saft- og Siderfabrikk.
Aktørene bak frukt- og siderruta har på en unik måte tilrettelagt for å få oppleve lokal drikkeproduksjon slik vi kjenner fra vinproduserende land. Det har de gjort i fellesskap, samtidig som de har dyrket sin egen identitet og hver gårds unike produkter og salgskanaler. Nettverket har vært helt sentralt for å bringe sideren tilbake som et kvalitetsprodukt, og som turister og andre nå kan få kjøpe direkte fra gårdene. Les reportasjen om siderruta her.

Wangensten AS

Wangensten AS, ved Jørn Wangensten, Valdres Begynte med rakfisk, produserer nå også ost av stølsmelk.
Juryen sier: Jørn Wangensten overtok en tradisjonsrik familiebedrift i Valdres som drev med rakfiskproduksjon. Siden har han utviklet bedriften til å bli en sentral leverandør av rakfisk i både tradisjonelle og nye varianter. De siste årene har han også etablert et eget ysteri med spennende oster basert på stølsmelk. Han har i denne satsingen overtatt det tidligere Tineeide ysteriet på Fossheim. Wangensten har hatt klart fokus på salgskanal og etablert seg godt innenfor dagligvare, men selger også til storhusholdning. Bedriften er som lokalmatprodusent et klart eksempel på verdien av profesjonalitet og vekstambisjoner. Les hele reportasjen om Wangensten her.

Slik stemmer du

SMS

Skriv en sms med ordet MAT og føy til kandidatens bokstav, f. eks. MATA, MATB, MATC osv. Send meldingen til 2470. Meldingen koster 5 kroner. Stem så mange ganger du vil.
Du kan også gi din stemme i avstemnings-boksen. Her kan stemme én gang i døgnet.