Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

In med lavkarbo(n)

Det er sommer og sol og bikinien skal snart på. Bikinimagen med sixpack føles noen kilo(meter) unna.

Mulig lavkarbo er tingen nå i innspurten. Jeg merker at jeg er på etterskudd når det gjelder alle de der slankegreiene og det begynner å haste. Istedenfor har jeg vært mer opptatt av lavkarbo på andre områder. Langt utenfor min egen kropp, om jeg kan si det sånn.

Mitt fokus har vært på karbonfangst og lagring. Noe som bare er positivt. I den sammenhengen er det ikke en gang ille at karbo(n) lagrer seg i naturen.

Fettet som lagres rundt midjen er kanskje et tegn på litt for lite trening, stress og noe feil kosthold. Men, når det gjelder karbonfangst og lagring, er det positive løsninger å få den inn i naturens egne former eller formasjoner, som det heter på fagspråket. Og en liten trøst til meg som nå må springe av et par kilo, så er vel også noen former rundt midjen et tegn på kvinnelighet. Heldigvis.

Nå har vi nye muligheter til å få redusert klimautslippene, gjennom en ny og spennende verdikjede.

I Norge har vi mange muligheter til å få til en enorm satsing både på land og ute på havets dyp. Og det vil være et viktig bidrag til faktisk å nå Paris-avtalens klimamål.

Månelandinger er prøvd før, de landet, men ikke helt på månen. Nå har vi nye muligheter til å få redusert klimautslippene, gjennom en ny og spennende verdikjede. Og det trengs om vi skal unngå at sola varmer oss for mye i framtida. Togradersmålet må nås!

Vår unike posisjon med tanke på kompetanse, naturgitte fortrinn og økonomiske posisjon nasjonalt, kan få oss på månen igjen. Ja, opptil flere ganger. Vi kan bruke teknologiske løsninger i industrien som kan fange CO2-en for så å transportere den ut i havet. Lagringsplasser har vi mye av etter tomme olje- og gassfelt som egentlig bare ligger og venter på å bli fylt opp av noe nytt. Det vil bidra til at vi får mindre utslipp fra industrien og ikke minst viktige bidrag til eksport av nye teknologiske løsninger, men også transportering av CO2-en og lagringen vil gi vekst her hjemme.

Annonse

Sintef har i vår lagt fram en rapport på bestilling fra LO og NHO, som sier at det kan være snakk om 30.000-40.000 nye arbeidsplasser med en slik satsing. Og tar vi med ringvirkningene av disse, vil det være snakk om hele 70.000 nye arbeidsplasser. For oss i Arbeiderpartiet er dette en utrolig viktig satsing som ivaretar klimaet, skaper vekst og nye arbeidsplasser fram mot nullutslippssamfunnet.

Om vi vil være med på å «redde» verden og nå klimamålene, må vi gjøre vårt. Dette er virkelig noe vi bør satse på. Noe som faktisk monner. Det vil koste både industriaktører og stat, men på sikt vil det også kunne gi inntekter, når markedet begynner å bli etablert. Verden etterspør hydrogen som drivstoff. Om kort tid vil vi også kunne være i stand til å levere hydrogen fra gassen vi tar på land og fange CO2 før vi selger hydrogenet. Og CO2-en kan vi da få sendt på havets bunn, i trygg forvisning om at den er lagret der og ikke skader klimaet. Vi kan faktisk by på et europalager for CO2.

Vi er utålmodige når det gjelder regjeringens innsats i denne saken. Det blir mest prat. Og selve investeringsbeslutningene utsettes og skaper usikkerhet overfor berørte prosjekter. Klemetsrud og Norcem går videre, men lever fortsatt noe usikkert. Vi skal pushe på for at dette går og er utrolig glad for at partene i arbeidslivet samt miljøorganisasjonene utålmodig holder trykket oppe og bidrar med å presse på for å få rammebetingelsene på plass. Vinduet er her nå, og vi må åpne det. Ikke noe kommer av seg selv! Det gjelder både sixpacken og karbonhåndteringen.

Sommeren må brukes godt. Jeg skal ta ansvar for å være klar til sommersoling og regjeringen må rigge Norge til å være i stand til å levere løsninger i hele verdikjeden.

Resultater kommer ikke av seg selv, uansett hva man skal få til. Det er hard jobbing over tid. Mulig lavkarbo er en løsning for meg for å nå bikinimålene, men det å få karbonlager på havets dyp må være en viktig nasjonal målsetning, og det haster Erna!

Med ambisiøse mål om grønt lys for videre satsing på karbon fangst og lagring i nasjonalbudsjettet for 2019, gleder jeg meg til å stupe ut i sjøen i sesongens bikini og nyte det ramsalte vannet. Sommeren skal nytes! Men jeg slipper ikke forventningene til regjeringen om at de nå må forberede seg til å gå opp til er klimaeksamen til høsten.

God sommer!

Else-May Botten er en av fem faste skribenter til Nationens spalte Fra Løvebakken. De andre fire er Lene Westgaard-Halle, Geir Pollestad, Torgeir Knag Fylkesnes og Tore Storehaug.

Neste artikkel

Sabima: – Vi kan ikke holde på med en Bukkene Bruse-taktikk