Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ursula von der Leyen er valgt til ny president for EU-kommisjonen

Tyske Ursula von der Leyen (60) er godkjent som ny president i EU-kommisjonen etter en avstemning i EU-parlamentet, og blir med det første kvinne i jobben.

Ursula von der Leyen blir Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Hun første kvinne i denne posisjonen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
Ursula von der Leyen blir Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Hun første kvinne i denne posisjonen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

Dermed overtar von der Leyen presidentposten i EU-kommisjonen etter Jean-Claude Juncker 1. november. Hun blir første kvinnelige president i EU-kommisjonen, og også første tysker på over 50 år med EUs aller tyngste post.

383 folkevalgte stemte for den tyske kandidaten, og 327 stemte imot. Det ble avgitt 22 blanke stemmer, og én stemme ble forkastet. Parlamentet består for øyeblikket av 747 medlemmer og det magiske stemmetallet den tyske kristendemokraten trengte for absolutt flertall, var 374.

– Jeg er så beæret, så overveldet. Deres tillit til meg betyr tillit til Europa. Et Europa som er klart for fremtiden, i stedet for å kjempe innbyrdes mot hverandre, sa von der Leyen i sin tale til EU-parlamentet da valgresultatet ble klart.

Her hjemme i Norge skriver statsminister Erna Solberg følgende på Twitter:

– Gratulerer til Ursula Von Der Leven med å ha blitt ny president i EU-kommisjonen. Norge og EU nyter godt av et langvarig og spesielt nært forhold. Jeg ser fram til å diskutere hvordan vi kan utvikle forholdet videre i nær framtid.

Tysklands statsminister Angela Merkel gratulerer Ursula von der Leyen med å ha blitt valgt som president for EU-kommisjonen.

Merkel roser sin regjeringskollega gjennom mange år og kaller henne en «dedikert og overbevisende europeer» som «med stor kraft vil håndtere utfordringene EU står overfor».

Går av som forsvarsminister

For to uker siden ble den tyske politikeren nominert av EUs stats- og regjeringssjefer til å bli president i EU-kommisjonen. Tirsdag var det opp til EUs folkevalgte i Strasbourg å ta stilling til forslaget.

Mandag kunngjorde von der Leyen at hun går av som Tysklands forsvarsminister onsdag, uavhengig om hun ville bli godkjent som ny president i kommisjonen. Von der Leyen har vært forsvarsminister i Tyskland siden 2013, og tilhører Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU.

Annonse

Hun har vært omstridt som forsvarsminister, og fått kritikk for å ha sendt tyske styrker på skarpe oppdrag til Afghanistan og Mali. 60-åringen, som er utdannet lege, har også hatt problemer med høyreekstremister i det tyske forsvaret.

Den tyske politikeren og sjubarnsmoren har tidligere vært både familieminister og arbeidsminister i Merkels regjeringer. Hun er født i Brussel hvor hun bodde til hun var 13 år, og snakker både fransk og engelsk flytende i tillegg til morsmålet.

Usikkert utfall

Utfallet av avstemningen i EU-parlamentet tirsdag har vært usikkert, siden mange politiske grupper i EU-parlamentet har vært splittet i synet på den tyske kandidaten, og har uttrykt misnøye med hvordan hele lederkabalen i EU ble lagt.

Von der Leyen var inntil tirsdag bare garantert støtte fra de 182 parlamentsmedlemmene fra den konservative partigruppen EPP, som hun selv tilhører.

Den venstreradikale gruppen i EU-parlamentet, GUE/NGL, og partialliansen De Grønne har tidligere sagt at de ville stemme imot von der Leyen. Ytre høyre og høyrepopulistene har vært splittet. Splittet var også Sosialdemokratene, som er den nest største partigruppen i parlamentet med 164 representanter.

Klimabudskap

Fra talerstolen i EU-parlamentet tidligere tirsdag var klima et av von der Leyens hovedbudskap, og hun lovet blant annet å legge fram tidenes første europeiske klimalov dersom hun ble valgt som president.

Von der Leyen sa også at hun ønsker en overhaling av EUs immigrasjonsregler, og at hun er åpen for en ny brexitutsettelse om den blir etterspurt av «en god grunn».

Dette har vært populært hos sosialdemokratene. Den danske parlamentsmedlemmet Marianne Vind, som har stemt for von der Leyen, skriver på Twitter at «den tyske politikeren har beveget seg politisk:

– Hun har store visjoner for et klimabevisst, likestilt og mer likt EU. Hun kan ikke garantere at alle hennes visjoner vil gå gjennom Rådet, Kommisjonen og Parlamentet. Men hun vil helt sikkert trekke mer i den retning, skriver Vind.

Ursula von der Leyen

Nominert av EUs stats- og regjeringssjefer til å bli Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Godkjent med et flertall på 383 av 747 stemmer i EU-parlamentet tirsdag. Hun blir første kvinne i denne posisjonen.

Tysklands forsvarsminister siden 2013, tilhører Angela Merkels kristendemokratiske parti. Går av som forsvarsminister onsdag, tar over for Juncker 1. november.

Har stått ved Merkels side helt siden hun ble statsminister i 2005. Har vært både familieminister og arbeidsminister.

Blir beskrevet som en ihuga tilhenger av EU og europeisk samarbeid, om enn ikke så tett og integrert som Frankrikes president Emmanuel Macron ønsker. Har utstrakt kontaktnett i EU, snakker engelsk og fransk flytende.

Utdannet lege av yrke. Er 60 år gammel og har sju barn. Født i Brussel og bodde der til hun var 13 år. Faren hadde høy stilling i EU-apparatet. Hun er blant annet utdannet ved London School of Economics.

Har vært omstridt som forsvarsminister og fått kritikk for å ha sendt tyske styrker på skarpe oppdrag til Afghanistan og Mali. Har også hatt problemer med høyreekstremister i det tyske forsvaret.

Neste artikkel

Kan hirse være høyreekstrem?