Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Theresa Mays skjebnedag i Brussel 

Storbritannias statsminister Theresa May balanserer på en knivsegg når hun møter EUs ledere i Brussel. Hjemme i London melder pressen om et mulig gjennombrudd. 

Storbritannias statsminister Theresa May sammen med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i Brussel mandag. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

Den britiske statsministeren hadde med seg brexitminister David Davis da hun besøkte EU-hovedstaden mandag.

Der møtte hun EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og hans sjefforhandler Michel Barnier til lunsj.

May og Juncker stilte opp til fotografering på vei inn, men sa ikke et ord til journalistene.

I britiske medier svirret derimot ryktene om et mulig gjennombrudd i forhandlingene.

Avgjørende møte

Møtet regnes som det kanskje viktigste i brexitforhandlingene til nå. I innspurten har May vært under et voldsomt press.

Gir hun EU for mye, kan støtten i Parlamentet ryke og Storbritannia bli kastet ut i nytt politisk kaos. Men gir hun for lite, kan forhandlingene stoppe opp.

• Les også: Ny splid i den britiske regjeringen

Budskapet fra EU-siden er at mandagen er siste frist hvis det skal bli aktuelt for EU å gjøre et vedtak før jul om å åpne fase to av forhandlingene.

Etter lunsjen med Juncker skulle May også snakke med EUs president Donald Tusk, som avlyste et besøk i Midtøsten for å få tid til møtet.

Han har krevd at May må komme til Brussel med et «endelig» britisk tilbud i forhandlingene om vilkårene for skilsmissen.

Mulig gjennombrudd

Forhandlingene har pågått gjennom helgen, og flere spørsmål gjensto foran mandagens møter, ifølge en talsperson for den britiske regjeringen.

Men akkurat idet lunsjen med Juncker skulle til å starte, meldte flere britiske medier om et mulig gjennombrudd.

Annonse

I sluttfasen er det ordningen langs grensa mellom Irland og Nord-Irland som har seilt opp som det vanskeligste spørsmålet. Nå er Storbritannia og Irland enige om et kompromiss som begge kan leve med, ifølge avisa Financial Times' opplysninger.

• Les også: EU gir irene vetorett over britisk tilbud

Kompromisset er et løfte om «regulatorisk samordning» mellom Irland og Nord-Irland etter brexit, ifølge Financial Times.

Slik samordning anses som avgjørende for å unngå at det blir nødvendig å bygge opp igjen fysiske grensesperringer når Nord-Irland går ut av EU.

Vetorett

Tusk skrev mandag ettermiddag på Twitter at han var «oppmuntret» etter å ha snakket med Irlands statsminister Leo Varadkar på telefon.

EU-presidenten har fra før gjort det klart at Varadkar får vetorett på forslaget fra britene. Er tilbudet uakseptabelt for Irland, vil det også være uakseptabelt for EU.

Men toryregjeringen har hatt lite å gå på, ettersom den er helt avhengig av støtte fra det nordirske unionistpartiet DUP for å få flertall i Parlamentet.

DUP har gjort det tindrende klart at støtten ryker hvis regjeringen går for langt i å gi etter for EUs krav. I så fall kan resultatet bli nytt politisk kaos og i ytterste konsekvens nyvalg.

EU-toppmøtet avgjør

Gjør britene derimot for lite til å blidgjøre EU, kan resultatet bli at prosessen låser seg.

Britenes tilbud vil bli tatt opp til vurdering når EU-kommisjonen holder sitt ukentlige møte på onsdag. En anbefaling vil siden bli lagt fram for stats- og regjeringssjefene, som etter planen skal ta stilling til tilbudet under EU-toppmøtet i Brussel 14. og 15. desember.

Er tilbudet godt nok, vil de gjøre et vedtak om å åpne forhandlingenes fase to, som Storbritannia sterkt ønsker å komme i gang med.

Neste artikkel

May til Europa for å diskutere brexitavtalen