Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Storbritannia håper på handelsavtale bit for bit

Storbritannia ønsker å utarbeide delavtaler i handelssamtalene med EU. Tanken er å tegne omrisset av en handelsavtale raskt for å unngå utsettelser.

Storbritannias statsminister Boris Johnson tok imot EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Downing Street i London onsdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Boris Johnson tok imot EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Downing Street i London onsdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Nå som statsminister Boris Johnson har flertallet med seg i Parlamentet, tyder alt på at brexit blir en realitet 31. januar. Det innleder en overgangsperiode som varer fram til 31. desember, og innen den tid skal forhandlingene om en handelsavtale være unnagjort.

Fristen er knapp, men Johnson har stått hardt på at han ikke vil be om mer tid. Han gjentok sitt poeng da han onsdag mottok EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i Downing Street.

Hun mener på sin side at å utarbeide en komplett avtale i løpet av ett år er nærmest umulig og viser til hvor lang tid slike ømtålige forhandlinger vanligvis tar.

Von der Leyen framholdt onsdag også at britene må inngå kompromisser dersom de skal få den beste tilgangen til EUs indre marked etter brexit.

Strategi

Boris Johnsons talsmann ga uttrykk for at britene har sin forhandlingsstrategi klar.

– Tilnærmingen om at ingenting er avtalt før alt er avtalt, slik det har vært før, er kanskje ikke den tilnærmingen vi er interessert i, sier han.

Annonse

Partene blir nødt til å komme til enighet om ordninger på felter som fiskeri, borgerrettigheter, sikkerhet, toll og finanssektoren.

I en uttalelse fra Johnsons kontor etter møtet ble det omtalt som positivt.

EU-regler

Før møtet med Johnson holdt Von der Leyen et foredrag ved London School of Economics, der hun selv studerte på slutten av 1970-tallet.

I talen gjentok hun at det vil bli vanskelig å forhandle fram en handelsavtale mellom EU og Storbritannia i løpet av bare måneder. Hun sa også at «ethvert valg har konsekvenser».

Selv om Johnson vil ha en frihandelsavtale med EU, ønsker han ikke å følge EUs regler og reguleringer. Det kan gjøre forhandlingene fram til årsskiftet enda vanskeligere.

– Hvis ikke alle spiller etter de samme reglene for miljø, arbeidsliv, skatt og statsstøtte, kan dere ikke få den beste tilgangen til verdens største enkeltmarked, advarte von der Leyen.

– Dere kan heller ikke forvente enighet om alle aspekter ved det nye partnerskapet innen året er omme, fortsatte hun.

Neste artikkel

Britisk bondekrise: Hver fjerde melkebonde tenker på å slutte