Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Storbritannia forbereder seg på å stå uten EU-avtale

Den britiske regjeringen vil trappe opp forberedelsene til at forhandlingene om brexit kan ende med at det ikke blir noen avtale med EU.

Statsminister Theresa May holdt tirsdag sitt første møte med regjeringen etter at både brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson trakk seg grunnet uenighet om brexit.

Et av temaene på regjeringsmøtet var det såkalte white paper, der det skal gå fram hva britene konkret ønsker skal bli resultatet av brexitforhandlingene.

I forbindelse med dette diskuterte regjeringen også hvordan den skal trappe opp forberedelsene til at forhandlingene med EU ender uten en avtale, opplyser Mays talsperson ifølge Sky News.

– Produktivt regjeringsmøte i morges – ser fram til en travel uke, skrev May selv på Twitter tirsdag morgen.

Ifølge BBC vil «white paper» legges fram torsdag. Tirsdagens møte var dermed det siste i regjeringen før ytterligere detaljer om hva britene ønsker av brexitforhandlingene, blir kjent.

Dødt løp

Den sterkt pressede May, som i løpet av et døgn har mistet to av sine mest framtredende statsråder, har gjort det klart for de konservative at de må stå samlet om de vil unngå at Labour-leder Jeremy Corbyn overtar som statsminister.

Samtidig som May kjemper for å holde regjeringen samlet, viser en meningsmåling offentliggjort tirsdag dødt løp mellom Labour og Det konservative partiet.

YouGovs meningsmåling gjort 8. og 9. juli viser at dersom det hadde vært valg i dag, ville begge fått en oppslutning på 39 prosent. De konservative går ned 2 prosentpoeng fra forrige uke, mens Labours oppslutning er uendret.

Annonse

You Gov har også spurt hvem velgerne ønsker som statsminister. 34 prosent av de spurte foretrekker May, mens 27 prosent foretrekker Corbyn. Hele 36 prosent svarte «vet ikke», mens 3 prosent ikke hadde noe svar.

Holder rekkene

Foreløpig er det imidlertid ikke kommet signaler om at flere i Mays regjering går av.

Jeremy Hunt, som overtok etter Johnson som utenriksminister, sier at han står 100 prosent bak May, skriver BBC. Britenes handelsminister Liam Fox står også bak May – han har ingen planer om å gå av, meldte Sky News tirsdag.

Det var fredag May presset regjeringen til å godta en myk strategi for å forlate EU, men verken Davis, som hadde ansvaret for forhandlingene med EU, eller Johnson, kunne stå for regjeringens strategi og valgte å gå av.

Mays regjering er delt mellom dem som foretrekker en såkalt hard brexit, og dem som foretrekker enn myk utgang, med et fortsatt tett forhold til EU.

May har erstattet Davis med tidligere boligminister Dominic Raab, som blir sett på som en mulig brobygger mellom fløyene i Mays konservative parti.

Russisk stikk

Den framtredende brexit-forkjemperen Boris Johnsons avgang ble tirsdag kommentert av russiske myndigheter.

Moskva håper forholdet til Storbritannia kan bli bedre nå som Johnson har gått av som utenriksminister, sier den russiske presidentens talsmann Dmitrij Peskov.

– Vi venter på at den politiske situasjonen i Storbritannia avklares. Dessverre var hans bidrag til utviklingen av bilaterale bånd til Russland ganske beskjedent, for å si det mildt, sier Peskov om Johnson.

Neste artikkel

Trekker tilbake ulovlig genmodifisert godteri og sjokolade fra USA