Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp er skuffet over Ap etter Acer-ja i energikomiteen

Senterpartiet knaller til mot alliansepartner Arbeiderpartiet og hevder stortingsflertallets ja til EUs energiunion truer norsk selvstyre og gir dyrere strøm.

Ole André Myhrvold mener EUs energibyrå vil få mer makt i framtiden, og sier det er et åpent spørsmål hvor store konsekvensene av det blir. Foto: Mariann Tvete
Ole André Myhrvold mener EUs energibyrå vil få mer makt i framtiden, og sier det er et åpent spørsmål hvor store konsekvensene av det blir. Foto: Mariann Tvete

Tirsdag morgen – i skyggen av Sylvi Listhaugs avgang – ga Aps stortingsgruppe grønt lys til norsk tilslutning til EUs tredje energipakke og energibyrået Acer. Like etter avga energi- og miljøkomiteen sin innstilling til saken.

Aps rødgrønne partnere SV og Senterpartiet er uenige i vedtaket, som etter alt å dømme blir banket gjennom i Stortinget på torsdag.

Nationen omtalte mandag at Sps Sigbjørn Gjelsvik ville ha svar på hvorfor det haster for Stortinget å behandle saken om Acer og EUs tredje energimarkedspakke.

– Det er nesten ikke til å tro at Arbeiderpartiet støtter regjeringen i dette. Ikke bare gir de bort suvereniteten vår. I sin avtale med regjeringen godtar Ap også en enorm, privat eksportkabel til Storbritannia som med all sannsynlighet vil gi høyere strømpriser og få store konsekvenser for norsk industri, sier Senterpartiets Ole André Myhrvold til NTB.

Dyrere strøm

Myhrvold mener EUs energibyrå vil få mer makt i framtiden, og sier det er et åpent spørsmål hvor store konsekvensene blir.

– Regjeringen og Arbeiderpartiet er helt i utakt med det norske folk. Arbeiderpartiet går så langt at de overkjører sin egen grasrot i denne saken for å tilfredsstille EU, sier Myhrvold.

Rundt 100 Ap-ordførere har signert et opprop mot Acer, og flere fylkeslag har også gått imot norsk tilslutning. Motstanden er også sterk i fagbevegelsen, der et samlet LO har bedt om utsettelse.

SV og Sp ber på nytt Ap om å gå inn for å utsette saken, men etter det NTB forstår, er det ingen realisme i dette.

Annonse

To av regjeringspartiene på Island varsler at de vil gå inn for å bruke vetoretten i EØS-avtalen i saken. Det tredje er skeptisk. Dermed kan islendingene ende opp med å blokkere at Norge innfører energimarkedspakka og slutter seg til Acer.

– På Island ser vi at de folkevalgte tar folks bekymringer for denne maktoverføringen på alvor, sier Myhrvold.

Sa ja

Arbeiderpartiets landsstyre ga i forrige uke et betinget ja til EUs tredje energimarkedspakke, men stilte samtidig åtte såkalt ufravikelige krav.

– Uroen vi finner rundt om i landet og i fagbevegelsen, forsøker vi jo å svare på. Vi skal ha kontroll over våre ressurser, over kraftkablene og hvordan vi kan utvikle norsk grønn industri, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB etter et gruppemøte onsdag i forrige uke, der saken ble diskutert.

Et kjernepunkt gjelder nye utenlandskabler. Kravet fra Ap er at dette spørsmålet skal være opp til Norge suverent, samt at Statnett skal eie og drifte alle framtidige mellomlandsforbindelser. Men innstillingen stanser altså ikke den 650 kilometer lange kabelen North Connect mellom Norge og Skottland, selv om det legges opp til at denne ikke skal være privat, men eies og driftes av Statnett.

I innstillingen legges det ifølge Klassekampen dessuten opp til et kompromiss, der Acers norske tvilling, Reguleringsmyndighet for energi (RME), får noe mindre myndighet enn hva regjeringen opprinnelig foreslo.

(©NTB)

Neste artikkel

Sp krever raskt strømsvar fra Ap: – Vi trenger styring