Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sosialdemokrat blir president i EU-parlamentet

Den italienske sosialdemokraten David-Maria Sassoli er valgt til ny president i EU-parlamentet.

Italienske David-Maria Sassoli er valgt til ny president i EU-parlamentet. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
Italienske David-Maria Sassoli er valgt til ny president i EU-parlamentet. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

Sassoli fikk 345 stemmer i annen valgrunde onsdag og klarte dermed å sikre flertallet – om enn med knappere margin enn håpt.

Den 63 år gamle italieneren er tidligere journalist og TV-ansikt. Han har representert partiet PD i EU-parlamentet siden 2009 og har de siste fem årene vært en av visepresidentene i forsamlingen.

Han overtar som president etter italienske Antonio Tajani (65) fra Silvio Berlusconis parti Forza Italia.

Takketale

I takketalen trakk Sassoli opp de store historiske linjene bak EU-prosjektet, samtidig som han kom med en kraftfull advarsel mot hvordan "nasjonalistisk forfall" har forgiftet europeisk historie.

Han oppfordret de folkevalgte til å lytte til innbyggernes bekymringer og løftet fram ungdomsledighet, migrasjon, global oppvarming, digitalisering og geopolitiske spenninger som viktige spørsmål for EU i årene som kommer.

Fire kandidater

Sassoli var én av i alt fire kandidater i ledervalget. De tre andre var Ska Keller fra De grønne i Tyskland, Sira Rego fra det venstreradikale partiet IU i Spania og Jan Zahradil fra det konservative partiet ODS i Tsjekkia.

De tre største partifamiliene gikk sammen om Sassoli som sin kandidat, og verken kristendemokratene eller de liberale stilte med egne motkandidater.

Men ikke alle ville være med på avtalen, og det måtte derfor to valgrunder til før Sassoni fikk flertallet han trengte.

Lederkabal

Med valget av ny president i EU-parlamentet er siste kort på plass i EUs lederkabal.

Men valget av Sassoni er samtidig et lite opprør mot pakkeavtalen som tirsdag ble inngått mellom stats- og regjeringssjefene på EUs toppmøte om hvordan toppjobbene i EU skal fordeles.

Stats- og regjeringssjefene har ingen direkte innflytelse over valget av president i EU-parlamentet, men skal ifølge NTBs kilder uformelt ha foreslått den bulgarske sosialdemokraten Sergej Stanisjev som kandidat for på den måten å sikre geografisk balanse i fordelingen av toppjobbene. Ved å velge Sassoli i stedet har de folkevalgte i EU-parlamentet valgt å ignorere de europeiske ledernes forslag.

– Dette parlamentet er et autonomt og uavhengig organ, poengterte Tajani før han åpnet avstemningen.

– EU-parlamentet vil velge sin president uavhengig av enhver oppfordring utenfra, fastholdt han.

(©NTB)

Neste artikkel

Også SV går ut mot Vedum-regnestykke