Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skremmer britene med tomme butikkhyller i tilfelle «no deal»

EU-kommisjonen varslet mandag at britene må forberede seg på at butikkene kan gå tom for enkelte matvarer hvis landet krasjer ut av EU på fredag uten å ha vedtatt Theresa Mays avtale.

Butikkene i Storbritannia kan blant annet gå tomme for sopp, som i dag importeres fra Irland og Polen. Foto: Mostphotos
Butikkene i Storbritannia kan blant annet gå tomme for sopp, som i dag importeres fra Irland og Polen. Foto: Mostphotos

EU-landenes ledere møtes igjen denne uken for å prøve å avverge en plutselig utmeldelse av Storbritannia. Hvis det skjer går Storbritannia fra å være medlem av det indre markedet til å bli et tredjeland.

Det betyr grensekontroll av mat og landbruksprodukter selv for varer som har fritak for tollavgift, og landene på kontinentet har hyret inn hundrevis av nye grensekontrollører, i tilfelle det blir nødvendig.

– Selv for varer som er tollfrie kan vi ikke regne med at handelen med slike produkter ikke kommer til å bli avbrutt på grunn av flere logistiske forstyrrelser, særlig de første ukene, sa EUs landbrukskommissær Phil Hogan mandag.

Toll-køer og overfylte varelagre kan føre til at distributører av ferskvarer ikke tør ta sjansen på å sende avgårde varene, noe som kan gi tomme butikkhyller i Storbritannia. Det kan for eksempel gjelde sopp, der 90 prosent i dag importeres fra Irland og Polen.

– Kommisjonen har forberedt seg i halvannet år på dette scenariet, men til tross for grundige forberedelser kommer det til å bli alvorlige problemer, varslet Hogan.

– Mye av maten som eksporteres til Storbritannia er ferskvare med liten eller ingen rom for forsinkelse ved havn, påpekte han.

Nødplan

EUs plan er å ta i bruk en serie tiltak som ble utviklet til å takle Russlands mot-sanksjoner i 2014 i kjølvannet av russernes annektering av Krim.

Tiltakene er en blanding av offentlig intervensjon, krisehåndtering, risikoanalyse og innleiing av privat lagerkapasitet.

I tillegg kan det bli aktuelt med direkte bistand til de landene som blir hardest rammet. Spania ligger an til å få slik bistand, siden landet eksporterer for 29 milliarder kroner i frukt og grønt til Storbritannia per år.

Men til tross for forberedelsene, medga en talsperson for kommisjonen mandag at de ikke har tall på hvordan «no deal» vil slå ut økonomisk.

Det hele kommer an på hvordan markedet reagerer.

Britene er kunder

Annonse

EUs 27 gjenværende medlemsland eksporterer mat og landbruksprodukter for 385 milliarder kroner til Storbritannia per år, mens importen fra dronningriket utgjør 154 milliarder kroner. Det betyr at britene er kunder mer enn produsenter. Talspersonen varslet at EUs hovedmål dermed er å beskytte egne produsenter.

– Vårt anliggende er å begrense skadevirkningene for våre produsenter, og vi har forberedt tiltak i tilfelle det blir aktuelt, sa han.

Men talspersonen understreket at begge parter har felles interesse av å la handelen fortsette som før, ikke minst siden noen land og sektorer i EU er avhengige av det britiske markedet.

– For ferskvarer som frukt og grønt er der ingen enkel erstatning, så det er en felles interesse av å sørge for at denne handelen kan fortsette.

Tollmur mot sau

Med «no deal» vil britene falle tilbake på spillereglene i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Theresa Mays regjering presenterte forrige måned et tollregulativ som i så fall vil tre i kraft. Det viste en kraftig liberalisering av handelen med omverdenen som vil sette forbrukerne i høysetet, men ramme bøndene hardt, særlig med billig import av korn.

EU vil på sin side opprette en tollmur som særlig vil ramme britiske sauebønder, som eksporterer 40 prosent av sin produksjon til EU. En beregning av bransjeforeningen AHDB viste nylig at det vil svekke sauebøndenes konkurranseevne drastisk med en prisøkning på 46 prosent inn mot kontinentet.

Analytiker Rebecca Oborne i AHDB sier til Nationen at det finnes en mulighet innen WTOs regler til å be om lettelse i tollen, men en talsperson for kommisjonen sier de ennå ikke har mottatt noen slik henvendelse fra britisk side.

– Det blir eventuelt et tema for framtidige forhandlinger, sier han.

Skrinlegge

Lordene i det britiske overhuset godkjente mandag kveld lovvedtaket der parlamentet tvinger May til å be om utsettelse av brexit.

EU-landenes ledere møtes i Brussel onsdag for å vurdere en søknad fra Theresa May om å utsette til 30. juni, men den datoen ble avvist på forrige toppmøte. «No deal», altså en utmeldelse av unionen uten en avtale, er derfor fortsatt en mulighet.

En ny meningsmåling fra ComRes gjengitt i Telegraph tirsdag viste at 38 prosent av britene støtter «no deal», mens 40 prosent ønsker å skrinlegge hele utmeldelsen.

Neste artikkel

Vedvarende melkekrise i EU