Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sjakal observert i Finland

En gullsjakal, også kjent som vanlig sjakal, er blitt observert i den finske kommunen Rautavaara. Det er første gang rovdyret er observert hos vårt naboland.

Illustrasjonsfoto: Lajos Endredi
Illustrasjonsfoto: Lajos Endredi

Det var en forbikjørende i kommunen Rautavaara som tok bilde av sjakalen, det melder YLE. Heikki Henttonen, professor i skogszoologi har i et intervju gjort med den finske statskanalen bekrefta at det er en gullsjakal.

– Europeiske sjakalforskere har bekrefta at det definitift er en sjakal, sier han.

Forksningsprofessor Ilpo Kojola sa i samme interjvu at det mest sansynlig er en omkring ett år gammalt individ.

– Det er typisk for dem i den alderen å vandre langt hjemmefra, sier Kojola.

Annonse

I følge forskerne hører sjakalen hjemme i varmere land og kommer mest sansynlig ikke til å klare den finske vinteren. De tror også at dyret har kommet seg til landet fra Estland.

Debatt

Det har i etterkant rast en debatt om hvorvidt sjakalen skal få være i fred i Finland, eller om den skal fjernes. Riku Lumiaro i Finlands Naturskyddsfôrbund (Naturvernforbundet), mener at den skal få bli, og mener at den ikke utgjør noen særlig trussel.

– Sjakaler spiser muldvalper, fugler og frosker. De holder til nære våtmarker. Det er en like mye europeisk art som elgen eller skogsharen, sier han til YLE.

Mens Anne Kalmari nestleder i det finske Senterpartiet (C), mener at det er snakk om en fremmed art og derfor må den bort.

Neste artikkel

Fransk beiterådgiver foreslår å skyte ulver for å lære dem å holde seg unna sauen