Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Parlamentet vedtar å utsette avstemningen om brexitavtale – Johnson må be EU om utsettelse

Det britiske parlamentet har vedtatt forslaget om å utsette avstemningen om brexitavtale med 322 mot 306 stemmer.

Statsminister Boris Johnson gikk på et nytt nederlag da Underhuset stemte for å utsette avtalen om brexit som han har forhandlet fram med EU. Foto: AP / NTB scanpix
Statsminister Boris Johnson gikk på et nytt nederlag da Underhuset stemte for å utsette avtalen om brexit som han har forhandlet fram med EU. Foto: AP / NTB scanpix

Det betyr at Johnson må gjøre det han minst av alt ønsket, nemlig å be EU om en utsettelse av brexit innen midnatt natt til søndag, og at det ikke blir noen avstemning om brexitavtalen lørdag, slik det var ventet.

Etter avstemningen sa Johnson at han ikke vil forhandle med EU om en utsettelse, og at loven ikke krever det av ham.

Men han gjorde det klart at han vil legge fram brexit-forslaget igjen neste uke og fortsatt gjøre alt han kan for at Storbritannia forlater EU 31. oktober.

Utsettelsen innebærer at brexit-forslaget ikke kan vedtas før avtalen er gjort til britisk lov, slik at man skal være sikker på at Storbritannia ikke går ut av EU uten en avtale.

– Tenk deg nøye om

Labours leder Jeremy Corbyn uttrykte forferdelse over at Johnson i sitt innlegg sa han ikke ville forhandle med EU om en utsettelse. Han frykter at Johnson med det tilkjennegir at han ikke vil be om en utsettelse, noe som ville være lovbrudd.

– Jeg inviterer ham til å tenke seg nøye om, sier Corbyn.

Annonse

OIiver Letwin, det tidligere tory-medlemmet som la fram utsettelsesforslaget, sier han er fornøyd med resultatet, og at han er sikker på at Johnson vil opptre i henhold til loven og be om en utsettelse.

Håper fortsatt på 31. oktober

Statsminister Boris Johnson sier han ikke vil forhandle fram noen utsettelse med EU og at han vil gjøre alt han kan for å få brexit gjennomført 31. oktober.

Johnson led nok et nederlag i Parlamentet lørdag da 322 folkevalgte stemte for at forslag som utsetter avstemningen om Johnson brexitavtale. Statsministeren er uenig i at det betyr at han må be EU om en utsettelse.

– Jeg ikke vil forhandle med EU om en forsinkelse, og loven tvinger meg heller ikke til å gjøre det, sier Johnson.

Parlamentet har vedtatt en lov som sier at hvis ingen utmeldingsavtale er godkjent av Parlamentet innen lørdag 19. oktober, må statsministeren skrive et brev til EU der han ber om en ny forlengelse av forhandlingsperioden.

Johnson sier videre at regjeringen neste uke vil legge fram lovgivingen som trengs for å gå ut av EU med den nye avtalen den 31. oktober.

– Jeg vil fortsette å gjøre alt jeg kan for å få brexit gjennomført 31. oktober, sier Johnson.

Neste artikkel

Britiske jobbsøkere reagerer: Bønder vil ha billig, utenlandsk arbeidskraft