Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norske borgere sikres ikke av brexitavtalen

Skilsmisseavtalen mellom EU og Storbritannia sikrer ikke rettighetene til norske borgere, advarer europaminister Marit Berger Røsland (H). 

Europaminister Marit Berger Røsland (H) er glad for at EU og Storbritannia nå har fått på plass rammene for skilsmissen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Europaminister sier det er svært positivt at EU og Storbritannia nå har fått rammene for skilsmissen på plass.

– En ordnet brexit er bra for Europa og bra for oss, sier Røsland til NTB.

Men for Norge gjenstår jobben fortsatt, mener hun.

– Dette er ikke en avtale som sikrer norske borgeres rettigheter, sier Røsland.

Norges håp er at avtalen mellom EU og Storbritannia om borgeres rettigheter kan utvides til EØS-landene, slik at den også omfatter nordmenn i Storbritannia og briter i Norge.

Storbritannias statsminister Theresa May har allerede sagt at hun ønsker å gi samme tilbud til EØS-landene som til EU. Budskapet er også blitt positivt mottatt på EU-siden. Men hvordan det skal skje, er fortsatt i det blå.

Annonse

– Nå handler det om å finne de tekniske løsningene for det, all den tid vi ikke er en del av utmeldingsavtalen, sier Røsland.

– Vi må speile enigheten som foreligger mellom EU og Storbritannia, slik at den også får virkning for EØS-landene, forklarer hun.

Neste trinn i forhandlingene mellom EU og Storbritannia blir samtaler om overgangsordninger. Også her ønsker Norge mulighet til å bli med.

Røsland venter krevende forhandlinger, men sier skilsmisseenigheten gir håp.

– Den viser at det er vilje til å finne løsninger og kompromisser på begge sider, sier hun.

Neste artikkel

Solberg sier britene er velkomne i EFTA