Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ministre nedrent med brev etter bondeselvmord

Europeiske melkebønder har startet en solidaritetskampanje for å rette oppmerksomheten mot høye selvmordstall i EU-land, spesielt Frankrike, som en følge av melkekrisa.

Bønder i Europa har aksjonert siden finanskrisa. Her fra en demonstrasjon i regi av European Milk Board. Foto: EMB
Bønder i Europa har aksjonert siden finanskrisa. Her fra en demonstrasjon i regi av European Milk Board. Foto: EMB

EUs landbruksminister Phil Hogan opplever, sammen med landbruksministre i diverse europeiske land, å bli nedrent med brev fra europeiske bønder. Brevene er en del av en koordinert solidaritetsaksjon med mål om å rette oppmerksomhet mot melkekrisa i Europa, og dens konsekvenser: Ifølge det franske landbruksforsikringsselskapet MSA France, er selvmordsraten spesielt høy i det søreuropeiske landet. Noen kilder oppgir tallet til så høyt som over 700 selvmord blant franske melkebønder alene i 2016.

• Les også: Ber politikarar bremse import av meierivarer

I fjor skrev avisa The Herald at det anslås at rundt 600 franske bønder tar livet sitt hvert år i landet. Samme artikkel oppgir at Tyskland opplever minst 500 bondeselvmord årlig og Belgia 400. Avisa The Local oppgir at dette er en 20 prosent høyere selvmordsrate enn i landet forøvrig.

I 2013 rapporterte flere landbruksmedier at bønder tok selvmord annenhver dag i Frankrike, så selvmordsraten har eksplodert etter at melkekrisa for alvor tok av (se neste avsnitt).

Håpløs situasjon

Brevkampanjen skal være startet av den franske melkeprodusentorganisasjonen APLI.

– Vi melkebønder er i ferd med å gi opp. Vi jobber døgnet rundt, men kan fremdeles ikke leve av arbeidet vårt. Gjeld er et system som tvinger oss til å produsere mer og mer, men når alt kommer til alt sitter vi igjen med ingenting, sier organisasjonens president Boris Goudouin til European Milk Board (EMB).

• Les også: Rune mistet oljejobben – ble bonde

Den europeiske melkekrisa slo for alvor inn for to år siden, da EU-kommisjonen besluttet å oppheve det felleseuropeiske kvotesystemet. Systemet var innført for å prøve å bli kvitt overskuddslagre som tidligere hadde vært et problem. Kort tid etter at kvotene forsvant, økte tusenvis av europeiske bønder produksjonen - og prisene sank som en stein. Overskuddsproduksjonen var et faktum.

Annonse

Som en følge av krise har bønder i flere land produsert med tap, og tusenvis av tyske bønder måtte legge ned i fjor. Men selv om kvoteavviklinga forsterka krisen, har europeiske melkebønder slitt i mange land helt siden finanskrisa i 2008 slo inn over Europa.

Krever slutt på krisa

Samtidig som franske melkebønder protesterer mot myndighetene grunnet manglende regulering, og samtidig som Marine Le Pen lover slutt på at EU kan ta avgjørelser over hodet på franske bønder som ødelegger markedet, pågår altså brevkampanjen over hele Europa.

I brevene som sendes ut, er det krav om at landbruksmyndighetene både i enkeltland og i EU må adressere årsakene til melkekrisa, og tilføre markedet stabilitet. Det gjøres blant annet ved å stimulere til lavere produksjon og gjeninnføre regulering av markedet, er brevets budskap. EMB ønsker også innføring av deres plan for markedsregulering og krisehåndtering.

• Les også: Christer satsa alt - og mista familiegarden

Samtidig er selvmordene et tabu i store deler av den franske landsbygda, selv om det gjennomføres støtteaksjoner. TV-kanalen BFM TV skrev en lengre sak om selvmordene for et år siden. De intervjua også Louis Ganay, en melkebonde som tidligere slet med selvmordstanker.

– Å stå opp tidlig hver morgen, mens du vet at i løpet av en måned vil du bare tjene 200 eller 300 euro med 80 timers arbeidsuker, det er ren tortur. Den fysiske utmattelsen, det psykologiske presset, banken som vil gi deg opp, kyrne som døde... jeg hadde ingen grunn til å leve lenger, sa han til kanalen. Han mistet 15 av kyrne sine i 2014, og dette var en svært traumatiserende hendelse for ham. Han kom seg gjennom det etter å ha inngått en tilbakebetalingsavtale med banken og etter å ha delt sine tanker på en blogg på nettet, hvor han fikk mye støtte.

Bondeselvmord er ikke noe eksklusivt europeisk fenomen. Tall fra India beregner at 300,000 indiske bønder har tatt livet sitt de site 20 årene - rundt 41 hver eneste dag.

Neste artikkel

Aukar eksporten: – Franske forbrukarar vil verkeleg ha fenalår