Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

MDG jubler for de grønnes framgang i EU-parlamentet

Miljøpartiet De Grønne kaller resultatet i valget på nytt EU-parlament for historisk og jubler over de grønne partienes framgang.

De grønne gjorde et godt EU-valg sammen med EFA, partier som verken definerer seg som høyre- eller venstrepartier. Her er gruppens ledere i EU-parlamentet, Philippe Lamberts og Ska Keller. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix

– Dette er et fantastisk og historisk resultat som gjør De Grønne til en sterk motstemme til høyrepopulistene i Europa, sier Une Bastholm, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, i en pressemelding.

Hun tror de store blokkene vil være avhengige av de grønne partiene for å kunne danne flertall, noe som vil gi politikken et mer miljøvennlig avtrykk.

Fakta

Foreløpig resultat for EU-valget

Foreløpig resultat for fordelingen av seter etter valget til nytt EU-parlament, basert på offisiell prognose oppdatert mandag kl. 10.40. (Endring fra dagens situasjon i parentes.)

EPP – konservative partier og kristendemokrater: 182 (-35)

S&D – sosialister og demokrater: 147 (-39)

ALDE&R – liberale partier og franske LREM: 109 (+41)

Greens/EFA – grønne partier: 69 (+17)

ECR – konservative partier: 59 (-17)

ENF – høyrepopulister: 58 (+21)

EFDD – populister: 54 (+13)

GUE/NGL – venstreradikale: 38 (-14)

Andre: 35

Valgdeltakelse: 50,8 prosent

Kilde: EU-parlamentet

Annonse

– At de store blokkene nå er avhengige av oss for å danne flertall, er særlig en seier for dem som er barn i dag og skal arve kloden etter oss, sier Bastholm.

Foreløpige resultater viser at alliansen mellom de grønne partiene og European Free Alliance (EFA) får 70 plasser, 18 flere enn i 2014. EFA består av partier som blant annet ønsker å bryte opp fløypolitikken og endre den politiske diskursen.

EU-parlamentet har til sammen 751 representanter fra de i alt 28 EU-landene.

Neste artikkel

Roper varsku om milliardkutt i mjølkekvotar