Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

LO arrangerer demonstrasjon for veto mot ACER

Tirsdag arrangerer LO Oslo demonstrasjon mot at Norge skal slutte seg til EUs energibyrå ACER. Leder av Sogn og Fjordane arbeiderparti, Hilmar Høl, mener Norge fint kan holde seg utenfor uten at det er en trussel mot EØS-avtalen.

Hilmar Høl er leder i Sogn og Fjordane Arbeiderparti, fabrikkarbeider hos Hydro Årdal og én av dem som skal halde appell under fanemarkeringa som tar til orde for å bruke vetoretten i EØS-avtalen til å si nei til at Norge skal slutte seg til Acer.

Det er flere Ap-folk som skal holde appell under markeringen; ordførerne i Rana, Geir Waage, Sunndal, Ståle Refsti, og Farsund, Arnt Abrahamsen, representerer alle partiet. I tillegg skal Barbro Auestad fra LO-forbundet Industri Energi tale. Markeringen utenfor Stortinget begynner klokka 14.

Viktig sjølråderett

Hilmar Høl sier til Nationen at han er opptatt av sjølråderetten, og han mener det ikke er riktig at RME skal få påvirke norsk kraftpolitikk.

RME er et organ som skal ligge under Norges vassdrags- og energidirektorat, men som skal være unntatt politisk styring.

– For meg handler det også om hvilken plass industrien skal ha i Norge. Vi ønsker en grønn teknologikutvikling, og da må vi sikre framtida til industrien. Jeg arbeider ved Hydro i Årdal og ønsker ikke europeiske kraftpriser. Vi må ikke miste den forutsigbarheten vi har nå. Jeg ser at Norsk industri og Energi Norge sier at det ikke vil skje, men vi må jo huske at de også representerer kraftbransjen og at det de vil er å selge kraft, sier Høl.

Han understreker at han støtter EØS-avtalen.

Annonse

– Jeg er tilhenger av EØS-avtalen og jeg kan ikke se at EØS-avtalen vil bli satt i spill om vi ønsker å kontrollere krafta vår sjølv.

Glad for krav

Arbeiderpartiet sentralt har fremmet krav om at to tredeler av vannkraftressursene skal være offentlig eid og at avgjørelser om å bygge overføringskabler til utlandet skal bli tatt i Norge for å støtte en norsk ACER-tilslutning.

Hva synes du om kravene Arbeiderpartiets stortingsgruppe har stilt for å si ja til ACER?

– Jeg er glad for at Arbeiderpartiet stiller krav. Det er mange som er usikre. Arbeiderpartiet er i en posisjon der vi kan vippe saka i den ene eller den andre retningen. Kravene er gode og ser ut til at de kan sikre oss sjølråderett over kraftressursene. Det må vi kunne forhandle, om og jeg håper dette er krav som vi kan få gjennomslag for.

Høl understreker at spørsmålet er komplisert.

– For å forstå denne saken fullt ut må en være en blanding av elektroingeniør, jurist og økonom. Jeg er en simpel fabrikkarbeider.

Neste artikkel

Senterpartiet gir Fellesforbundet Støre-advarsel før EØS-avstemning