Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ledig stilling: EU søker ny sjef

Stats- og regjeringssjefene i EU samles til middag for å diskutere hvem som skal overta lederskapet i Brussel.

Margrethe Vestager, Manfred Weber og Frans Timmermans under en valgdebatt i EU-parlamentet. De tre er alle kandidater til å overta som president for EU-kommisjonen. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

I høst skal hele toppsjiktet skiftes ut i EU-hovedstaden.

Nå møtes stats- og regjeringssjefene til et ekstraordinært toppmøte for å diskutere hvem de vil ha som nye ledere.

Målet er å ha nominasjonene klare til neste ordinære toppmøte i slutten av juni.

Det mest betente spørsmålet er hvem som skal overta som president for EU-kommisjonen etter Jean-Claude Juncker. Hans mandat utløper den 31. oktober.

Annonse

De store partiblokkene i EU-parlamentet har allerede fremmet kandidater, men det fins ingen garanti for at stats- og regjeringssjefene vil begrense seg til kun å se på disse.

Manfred Weber fra det bayerske partiet CSU er kandidat for EPP, blokken av konservative og kristendemokratiske partier i EU-parlamentet.

Nederlandske Frans Timmermans, som i dag er visepresident i EU-kommisjonen, er kandidat for den sosialdemokratiske blokken S&D.

Den liberale blokken, ALDE, har fremmet flere kandidater, med danske Margrethe Vestager som den mest populære. Hun er i dag konkurransekommissær.

Et annet navn som ofte kommer opp, er Michel Barnier, den konservative franskmannen som har ledet EUs delegasjon til forhandlingene om brexit.

Neste artikkel

Danskene skal gjenbruke emballasjen til kjøttdeigen