Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ledig stilling: EU søker ny sjef

Stats- og regjeringssjefene i EU samles til middag for å diskutere hvem som skal overta lederskapet i Brussel.

Margrethe Vestager, Manfred Weber og Frans Timmermans under en valgdebatt i EU-parlamentet. De tre er alle kandidater til å overta som president for EU-kommisjonen. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

I høst skal hele toppsjiktet skiftes ut i EU-hovedstaden.

Nå møtes stats- og regjeringssjefene til et ekstraordinært toppmøte for å diskutere hvem de vil ha som nye ledere.

Målet er å ha nominasjonene klare til neste ordinære toppmøte i slutten av juni.

Det mest betente spørsmålet er hvem som skal overta som president for EU-kommisjonen etter Jean-Claude Juncker. Hans mandat utløper den 31. oktober.

Annonse

De store partiblokkene i EU-parlamentet har allerede fremmet kandidater, men det fins ingen garanti for at stats- og regjeringssjefene vil begrense seg til kun å se på disse.

Manfred Weber fra det bayerske partiet CSU er kandidat for EPP, blokken av konservative og kristendemokratiske partier i EU-parlamentet.

Nederlandske Frans Timmermans, som i dag er visepresident i EU-kommisjonen, er kandidat for den sosialdemokratiske blokken S&D.

Den liberale blokken, ALDE, har fremmet flere kandidater, med danske Margrethe Vestager som den mest populære. Hun er i dag konkurransekommissær.

Et annet navn som ofte kommer opp, er Michel Barnier, den konservative franskmannen som har ledet EUs delegasjon til forhandlingene om brexit.

Neste artikkel

Veterinærforeningen etter svinefilm: – Dyr skal ikke behandles slik