Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Johnson venter på svar på utsettelsessøknaden

Statsminister Boris Johnson har parkert brexit-prosessen etter at Parlamentet avviste tidsplanen hans. Nå venter han på svar fra Brussel på utsettelsessøknaden.

Boris Johnson gestikulerer under et innlegg i Underhuset tirsdag. Parlamentet stemte for Johnsons brexitavtale, men stemte mot statsministerens tidsplan for prosessen. Dermed går det mot enda en brexitutsettelse. Foto: Jessica Taylor / Underhuset / AP / NTB scanpix
Boris Johnson gestikulerer under et innlegg i Underhuset tirsdag. Parlamentet stemte for Johnsons brexitavtale, men stemte mot statsministerens tidsplan for prosessen. Dermed går det mot enda en brexitutsettelse. Foto: Jessica Taylor / Underhuset / AP / NTB scanpix

For første gang stemte Parlamentet tirsdag ja til en skilsmisseavtale med EU. Boris Johnsons ambisiøse tidsplan for å få det nødvendige lovverket på plass innen den planlagte brexit-datoen 31. oktober sa de folkevalgte imidlertid nei til.

Hva som skjer videre, er åpent, og det er flere mulige scenarioer.

Teknisk forlengelse?

En mulighet er at Brussel tilbyr en kort brexit-utsettelse for å la britene få på plass avtalen som er inngått. Signaler fra sentrale medlemsland, blant andre Tyskland, kan tyde på at dette er et sannsynlig utfall.

En motvillig Johnson måtte lørdag be EU om en utsettelse av skilsmissen, etter at det ikke ble en såkalt indikativ avstemning der de folkevalgte skulle si ja eller nei til om de støttet skilsmisseavtalen som helhet. Parlamentet tvang regjeringen til å heller legge fram de nødvendige lovendringene til behandling.

Etter at de folkevalgte også sa nei til å haste gjennom saksbehandlingen tirsdag, sa Johnson at han ville «ta pause» i den parlamentariske prosessen mens EU bestemmer seg for en forlengelse. Han insisterte på at Storbritannia fortsatt skulle ut av EU 31. oktober.

EU-president Donald Tusk skriver på Twitter at han vil anbefale de 27 EU-landene å gå med på Storbritannias ønske om en brexitutsettelse.

Forsinkelse?

En mulighet er også at EU åpner for en lengre utsettelse av brexit, med henvisning til at det er nødvendig for å få på plass en løsning.

Under normale omstendigheter tar det måneder å behandle lover som dette, som må innom både Underhuset og Overhuset i Parlamentet.

Annonse

Det er også en reell mulighet at parlamentsmedlemmer vil prøve å få på plass lovtillegg, ved for eksempel å legge inn forbehold om nye forhandlinger om tollunion eller en ny folkeavstemning.

En forsinkelse kan også gi rom for et valg.

Brexit uten avtale?

Næringsliv og markeder over hele Europa frykter sjokket en avtaleløs, hard brexit kan gi. Selv Johnsons regjering har pekt på skadevirkningene det vil føre til.

Til tross for at EU-ledere har sagt at de aldri aktivt vil velge en brexit uten avtale, må avgjørelsen deres om å tilby en forsinkelse være enstemmig. Det betyr at ethvert av de 27 medlemslandene kan blokkere et slikt grep.

Skulle noen sette ned foten, vil Storbritannia krasje ut av EU i slutten av neste uke. Det regnes som høyst usannsynlig.

Nok et valg eller folkeavstemning?

Johnson varslet før tirsdagens avstemming i Parlamentet at han vil fremme forslag om nyvalg hvis tidsplanen hans ble avvist. Han gjentok ikke dette etter avstemmingen.

Statsministeren trenger støtte fra Labour for at et valg skal kunne lyses ut, og det har partiet så langt avslått. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn tilbød tirsdag Johnson å samarbeide om veien videre.

Labour sier at det vil støtte et valg når trusselen om en avtaleløs brexit er borte.

Partiet mener enhver avtale bør bli gjenstand for en ny folkeavstemning og har lovet å gjennomføre en hvis partiet kommer til makten.

Neste artikkel

Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart