Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Johnson ble buet og mistet flertallet i Underhuset

Det gikk mindre enn ett minutt fra han fikk ordet til statsminister Johnson ble buet da Parlamentet ble samlet. Han mistet også flertallet i forsamlingen.

Det tok ikke langt tid fra Boris Johnson fikk ordet til brexit ble hovedtema da Parlamentet kom sammen etter sommerferien tirsdag. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Det tok ikke langt tid fra Boris Johnson fikk ordet til brexit ble hovedtema da Parlamentet kom sammen etter sommerferien tirsdag. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix

Statsministeren minnet om at det er 80 år siden Storbritannia gikk inn i andre verdenskrig. Buingen kom da han sa at landet, nå som da, står for demokrati og rettsstyre. Mange kritikere mener det er nettopp disse verdiene han selv har utfordret med sine planer om å suspendere Parlamentet neste uke.

Mens Johnson fortsatt snakket, gikk partifelle Phillip Lee og satte seg på opposisjonens side. Han hoppet av til Liberaldemokratene, og der og da mistet regjeringen flertallet i Underhuset. Fra å ha støtte fra et knappest mulig flertall – én stemmes overvekt – har Johnson nå et like knapt flertall mot seg.

Brexit overtok

Da statsministeren fikk ordet en time ut i møtet, var det i utgangspunktet for å redegjøre for G7-toppmøtet i Frankrike for en drøy uke siden. Men allerede i Labour-leder Jeremy Corbyns tilsvar, ble samtalen dreid over mot brexit.

Den forestående utmeldelsen fra EU ble også det dominerende temaet i spørsmålsrunden som fulgte. Riktignok ble det ett og annet spørsmål om G7, men først og fremst kom det kritiske brexitspørsmål fra Johnsons motstandere, mens tilhengerne stilte spørsmål som lot ham gjenta sine argumenter for å forlate EU 31. oktober.

Han sa blant annet at hele regjeringen ønsker en avtale, men at han har sagt klart fra til EU at den «antidemokratiske» løsningen for irskegrensen må skrotes, og at det Storbritannia er ute etter, er en frihandelsavtale. Ifølge Johnson har det klare budskapet gjort prosessen mer «rett fram».

– De siste ukene mener jeg sannsynligheten for en avtale har økt, la han til. Johnson har flere ganger sagt at motstand på hjemmebane svekker regjeringens posisjon overfor EU.

Annonse

Hektisk dag

Den virkelige kampen om EU-utmeldingen vil etter all sannsynlighet komme senere på kvelden, da det er ventet at Johnsons motstandere vil forsøke å ta kontroll over Parlamentets dagsorden for å kunne fremme lovforslag onsdag i et forsøk på å unngå at britene forlater unionen uten en avtale.

Det var på forhånd klart at Parlamentets første samling etter sommerferien ville bli en hektisk dag, dominert av brexit, en svært spent politisk situasjon. Opposisjonen, pluss et knippe representanter fra Johnsons eget parti, vil bruke de få dagene de har til rådighet til å gjøre alt i sin makt for å hindre at det blir en hard brexit.

Senest mandag sa Johnson at han ikke under noen omstendigheter vil be EU om å utsette utmeldingsdatoen. Den ferske statsministeren gikk til topps i toryenes lederkamp med løfte om å ta britene ut av EU på oktobers siste dag – med eller uten en utmeldingsavtale.

Begynte helt som vanlig

Da møtet startet, skulle man likevel tro det var en hvilken som helst dag i den britiske nasjonalforsamlingen. Første post var en spørretime for utenriksminister Dominic Raab, der temaene inkluderte Kashmir, Amazonas og Hongkong.

Det er også et par andre for lengst fastsatte poster på programmet tirsdag, blant annet ble liberaldemokraten Jane Dodds fra Wales tatt i ed på både walisisk og engelsk i sitt første møte i Parlamentet.

(©NTB)

Neste artikkel

Norsk forskning på følgene av massedød av reinsdyr omtalt i internasjonal storavis