Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Johnson åpen for fortsatte samtaler med EU, men ber dem endre holdning

Dersom EU ikke endrer holdning, ser ikke Storbritannias statsminister for seg at det er mulig å komme fram til en omfattende handelsavtale etter brexit.

Boris Johnson er innstilt på å gå videre uten en avtale med EU, med mindre det skjer en endring hos motparten. Arkivfoto: Jessica Taylor / Det britiske parlamentet / AP / NTB
Boris Johnson er innstilt på å gå videre uten en avtale med EU, med mindre det skjer en endring hos motparten. Arkivfoto: Jessica Taylor / Det britiske parlamentet / AP / NTB

Storbritannia vil stå utenfor EU uten en omfattende handelsavtale når året er omme, «med mindre det er en grunnleggende endring» i hvordan EU griper saken an, sier Boris Johnson fredag.

Om det kommer en slik endring, er han innstilt på å lytte.

– Men det som kommer fra toppmøtet i Brussel, virker ikke særlig oppmuntrende. De vil fortsette å kontrollere vårt fiske og vår frihet til å vedta lover, noe som er fullstendig uakseptabelt, sier statsministeren.

Forbereder seg

– Jeg har kommet fram til at vi må forberede oss på at vi fra 1. januar har vilkår på linje med Australia, basert på enkle prinsipper for global frihandel, sier Johnson. Sistnevnte har ingen frihandelsavtale med EU og handler med unionen i tråd med regelverket i Verdens handelsorganisasjon. Johnson mener Storbritannia vil «blomstre som uavhengig frihandelsnasjon».

På britisk side er det skuffelse etter at EU-toppmøtet torsdag kveld ba britene bevege seg, slik at det er mulig å komme fram til en avtale. Utenriksminister Dominic Raab sier EU må vise mer fleksibilitet dersom de vil ha en avtale.

Annonse

Britenes forhandlingsleder David Frost var også skuffet over at EU-lederne gikk inn for å «fortsette» forhandlingene, i stedet for å «intensivere» dem, slik det sto i et tidligere utkast.

EU-forhandlerne kommer

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen svarer på Johnsons uttalelse med å si at EUs forhandlere til uken vil reise til London, som planlagt, «for å intensivere forhandlingene».

Twitter skriver hun EUs etter hvert velkjente mantra om at de fortsatt ønsker en avtale med Storbritannia, men ikke for enhver pris.

Handelssamtalene mellom Storbritannia og EU er ferdige, fordi EU nekter å gi britene en frihandelsavtale lik den Canada har, mener Boris Johnsons talsmann.

– Den er bare et poeng i at Michel Barnier kommer til London dersom han er innstilt på å sette opp farten og snakke om alle temaer basert på juridiske tekster – uten at Storbritannia må stå for all bevegelsen, sier James Slack.

Uttalelsen kommer til tross for at EU insisterer på at de vil fortsette og intensivere samtalene til uken.

Slack gjentar også statsminister Johnsons uttalelse fra tidligere på dagen om at det bare er verdt å snakke dersom EU endrer holdning.

Neste artikkel

Britene vil bruke fanger i kjøttindustrien