Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hver tiende danske bonde er truet av konkurs

En av ti danske landbruk er konkurstruet, mens hvert syvende er kriserammet.

Christian Andersen er en av de danske bøndene som tidligere har gått konkurs. Nå driver han gården sin med et pensjonsselskap som eier. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Mens stadig færre norske bønder går konkurs er trenden stikk motsatt i Danmark. Der fortsetter gjelden til de danske bøndene å stige.

Nå er den samlede gjelden i landbruket på hele 379 milliarder danske kroner, eller over 470 norske kroner etter dagens kurs. Det er en økning på åtte milliarder danske kroner fra 2014, skriver Danmarks Radio.

I 2015 gikk 160 bønder konkurs i Danmark. Dermed ble det et nytt rekordår for danske konkurser. Trenden ser ut til å fortsette i år.

Les også: Christian (34) gikk konkurs. Nå driver han gården sammen med et pensjonsselskap

Annonse

Ifølge Seges, som er det danske vitenskapssenteret for landbruk, er 1.600 bedrifter, eller 14 prosent av alle bønder i Danmark, kriserammet. 1.000 bedrifter, eller rundt 10 prosent av bøndene, er truet av konkurs.

– På ett tidspunkt går det en grense for hvor mye gjeldsnivået kan øke. Gjeldsnivået skal jo ned. Det er forskjellige få det ne på, og den absolutt sunneste måten er at landbruket begynner å tjene litt mer så de er i stand til å betale avdragene på gjelden, sier Klaus Kaiser, økonomisjef i Seges.

De som sliter mest er svine- og melkeprodusentene som begge sliter med rekordlave priser på verdensmarkedet. I 2015 tapte melkeprodusentene i Danmark i snitt 14.510 danske kroner (drøyt 18.000 norske kroner) hver, mens svineprodusentene i snitt tapte i underkant av 200.000 kroner.

Neste artikkel

Tror ulv har drept ponnier i Danmark