Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyesterett: Suspensjon av Parlamentet er strid med loven

Statsminister Boris Johnsons suspensjon av det britiske Parlamentet er lovstridig, fastslår høyesterett i London tirsdag.

Demonstranter som støttet saksøkerne, møtte opp da høyesterett behandlet ankene. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Demonstranter som støttet saksøkerne, møtte opp da høyesterett behandlet ankene. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix

Domstolen behandlet sist uke flere anker i søksmål knyttet til suspensjonen. Tirsdag formiddag kom konklusjonen: Stengingen av nasjonalforsamlingen var ikke i tråd med loven.

Justitiarius lady Brenda Hale leste opp den enstemmige dommen etter en kort gjennom gang av saken. De elleve dommerne kom fram til at retten hadde myndighet til å vurdere saken. Suspensjonen hindret Parlamentet i å utøve sin funksjon som lovgiver og holde oppsyn med regjeringen, heter det i begrunnelsen.

Annonse

– Parlamentet må være i stand til å vedta lover som alle må følge. Det prinsippet ville bli undergravd dersom regjeringen kan hindre utøvelsen av denne funksjonen, sa rettens leder.

– Effekten på demokratiets fundament var ekstrem, sa hun om den lange suspensjonen og la til at den ikke kunne rettferdiggjøres.

Lady Hale sa at rådet til dronningen om å sende parlamentarikerne hjem, var ulovlig.

– Derfor var også vedtaket ulovlig, ugyldig og uten effekt, sa rettens leder. Dermed konkluderte hun med at Parlamentet faktisk aldri hadde vært lovlig suspendert og at det er opp til Underhusets leder å avgjøre hva som er neste steg.

Neste artikkel

Frp støtter frihandelsavtalen med Storbritannia