Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Glyfosat kan bli godkjent i opptil sju nye år

EU-kommisjonen jobber videre for å forlenge godkjenningen av glyfosat. Om to uker skal det komme et nytt forslag.

Den svenske miljøministeren Karolina Skog ville unngå en «ikke-beslutning». Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

EU-kommisjonen arbeide fram et nytt forslag som forlenger godkjenningen av glyfosat etter at det ikke har lyktes å få kvalifisert flertall for sitt forslag om ti års ytterligere godkjenning, skriver den svenske avisa Lantbrukets Affärstidning.

Det har vakt oppstandelse at Sveriges representant, etter først å ha varslet et ja til at glyfosat, stemte nei under onsdagens møte i EU-kommisjonen.

EUs stående komité for planter, dyr, mat og fôr klarte ikke å komme fram til noen avgjørelse under onsdagens møte, hvor det egentlig skulle ha vært votering over Kommisjonens forslag om en tiårig forlengelse.

Nytt forslag i november

Etter diskusjoner under komitémøtet ble det klart at tiårsforslaget ikke hadde kvalifisert flertall. Derfor skal det legges fram et nytt forslag om to uker, skriver Lantbrukets Affärstidning.

For at Kommisjonens forslag skulle gå igjennom, måtte minst 16 medlemsland stemme for under avstemningen – og landene som stemmer for må representere minst 65 prosent av folketallet i EU.

Det var derfor Sverige valgte å ikke støtte tiårsforslaget, ifølge den svenske miljøministeren Karolina Skog.

– Ti år er ikke lengre et alternativ. Vi de siste dagene merket veldig tydelig at det ikke er støtte for Kommisjonens opprinnelige forslag, men snarere sterk motstand og at flere land ønsker å forby glyfosat fullstendig, sier Skog.

Skog vil unngå en «ikke-beslutning» som ville ha gitt en situasjon hvor glyfosat ble brått forbudt etter 15. desember. Da utløper nemlig den nåværende godkjenningen.

Blant de store landbruksmaktene i EU, har både Tyskland og Frankrike tatt til orde for en midlertidig tillatelse.

Nicolas Hulot, miljøminister i Frankrike, sa tidligere denne uka at han håper glyfosat blir godkjent i maksimum fem nye år.

Opptil sju år

Lea Frimann Hansen, kontorsjef hos Miljøstyrelsen i Danmark, sier det er for tidlig å spå nøyaktig hvor mange år en forlenget godkjennelse kommer til å vare.

Annonse

Hun sier at alternativene som ble drøftet under onsdagens møte strakte seg fra tre til sju år.

– EU-Kommisjonen har også foreslått fem til sju år, men det forslaget kom så sent at en del land ikke hadde mulighet til å ta stilling på møtet, sier Hansen til den danske avisa Landbrugsavisen.

• LES OGSÅ: Det er fullstendig kaos i EU om hvorvidt glyfosat skal godkjennes. – Viser svakhetene i EUs beslutningsprosesser, sier Kathrine Kleveland.

Det var 16 land som stemte for en tiårig fornyelse: Bulgaria, Danmark, Tsjekkia, Estland, Irland, Spania, Kypros, Latvia, Litauen, Ungarn, Nederland, Polen, Romania, Slovakia, Finland og Storbritannia.

Tyskland og Portugal avsto fra å stemme, mens Belgia, Hellas, Kroatia, Frankrike, Italia, Luxembourg, Malta, Østerrike, Slovenia og Sverige stemte imot, ifølge avisa Politico.

Omstridt virkestoff

Glyfosat er virkestoffet i Roundup, et mye brukt ugressmiddel som produseres av amerikanske Monsanto.

Ugressmiddelet er svært omstridt, og EU-parlamentet vedtok tidligere denne uka en resolusjon som oppfordret til gradvis utfasing og til slutt totalforbud i hele EU innen 15. desember 2022.

Det har i mange år vært spekulert på om preparatet kan være kreftframkallende. EU-kommisjonen mener på sin side at stoffet er trygt og har foreslått å gi grønt lys for videre bruk.

Etter flere års vitenskapelig og politisk krangel valgte EU-kommisjonen i fjor sommer å forlenge godkjenningen midlertidig.

Neste artikkel

Bayer-aksjen stuper etter glyfosat-erstatning i USA