Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Galileo og Copernicus på Mælands EU-program

EUs romprogrammer har gitt norske selskaper viktige kontrakter. Monica Mæland (H) benyttet sin første Brussel-tur som næringsminister til å diskutere romsamarbeidet med EU.

Næringsminister Monica Mæland har diskutert romsamarbeidet med EU i Brussel i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Dette er veldig spennende industri og viktig for Norge med vår kyst og med nordområdene. Deltakelse i Galileo besluttet vi i fjor, og vi skal bestemme oss for Copernicus i løpet av året, sier Mæland om de to EU-programmene for en europeisk variant av GPS og for jordobservasjon.

– Det er et relativt lite miljø i Norge, men både på forskning og industri er det stor aktivitet i samarbeidet med EU, sier Mæland.

Hun møtte tirsdag kveld både industrikommissær Antonio Tajani og konkurransekommissær Joaquín Almunia i Brussel.

Ministeren mener den norske beliggenheten gjør oss viktige i EUs romprogrammer, som ifølge Næringsdepartementet har gitt norske selskaper kontrakter for nesten en milliard de siste årene.

Annonse

Prislappen på fortsatt norsk deltakelse i utviklingen av Europas svar på GPS – Galileo – blir 1,1 milliard kroner fram til 2020. Målet er å gjøre Europa uavhengig av amerikanske GPS og kinesiske og russiske systemer.

Om Norge blir med videre på prosjektet Copernicus for miljøovervåking, klimaovervåking og samfunnssikkerhet, vil det koste mellom 800 og 900 millioner kroner fram til 2020.

Neste artikkel

EU sier ja til Bayers oppkjøp av Monsanto