Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forslag om brexitutsettelse passerte første hinder

Underhuset bestemte onsdag ettermiddag at forslaget om å utsette brexit skal gå videre i prosessen mot et endelig lovvedtak.

Hele Underhuset fungerer som komité i neste trinn av behandlingen av forslaget om å be EU om en utsettelse av brexit. Foto: Jessica Taylor / Underhuset / AP / NTB scanpixorb
Hele Underhuset fungerer som komité i neste trinn av behandlingen av forslaget om å be EU om en utsettelse av brexit. Foto: Jessica Taylor / Underhuset / AP / NTB scanpixorb

Den første voteringen over forslaget skjedde ved 17-tiden i London etter en innledende debatt i Parlamentet. 329 representanter stemte for å sende forslaget videre til komitébehandling, mens 300 stemte mot.

Neste steg i prosessen begynte umiddelbart etter at resultatet var klart, og hele Underhuset opptrer som komité i dette tilfellet. De har rundt halvannen time på seg til å debattere endringsforslagene som er kommet inn.

Onsdagens debatt føres i tråd med vedtaket fra dagen før. Da satte parlamentarikerne knappe tidsfrister for behandling og bestemte at den endelige voteringen skal skje senest klokken 19.

Forslaget som debatteres, går ut på å pålegge statsminister Boris Johnson å be EU om ytterligere tre måneders utsettelse av brexit. Målet er å hindre at britene forlater EU uten en avtale i slutten av oktober.

Nyvalg?

Johnson har varslet at dersom han taper igjen på onsdag – hans andre nederlag på like mange dager – vil han foreslå nyvalg 14. eller 15. oktober. Å vedta nyvalg krever to tredels flertall, noe som innebærer at Johnson trenger støtte fra rundt hundre Labour-representanter.

Tidligere på dagen sa opposisjonspartiet at de ikke har tenkt å bli med på forslaget. Selv om Labour-leder Jeremy Corbyn i utgangspunktet ønsker et nyvalg velkommen, er det mange i partiet som ikke vil si ja før de er trygge på at det er satt en stopper for en hard brexit.

Annonse

For statsministeren er situasjonen omvendt. Han ønsker seg ikke et nyvalg, men han vil heller ikke skyve brexit enda lenger ut i tid.

– Jeg vil ikke ha et nyvalg, dere vil ikke ha et nyvalg. Men om Parlamentet stemmer for dette i morgen, må vi ta et valg om hvem som skal dra til Brussel og be om en utsettelse, sa Johnson tirsdag kveld.

Situasjonen er ikke blitt enklere etter at regjeringen mistet flertallet i Parlamentet da Phillip Lee hoppet av tirsdag og 21 konservative opprørere ble ekskludert fra partiet.

Utsettelse – ikke løsning

Dersom onsdagens forslag blir vedtatt, er britene fortsatt avhengige av at EU-landene enstemmig går med på en utsettelse. Det gjenstår også å se om den fastlåste brexitsituasjonen i Storbritannia er noe bedre i januar. Det som debatteres denne uken, skyver bare på problemet, det løser ikke den gordiske knuten EU-utmeldingen har blitt.

Sir Oliver Letwin, som åpnet ballet tirsdag, legger ikke skjul på at det blir vanskelig å komme fram til en enighet innen utgangen av januar, men mener regjeringen ikke har en sjanse til å klare det innen 31. oktober.

– Vi er mellom barken og veden, og denne gangen er veden å foretrekke fremfor barken, sa han i Underhuset.

(©NTB)

Neste artikkel

Norsk forskning på følgene av massedød av reinsdyr omtalt i internasjonal storavis