Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flertall blant sosialdemokrater og liberale støtter von der Leyen

Den liberale partigruppen vil støtte Ursula von der Leyen (60) ved avstemningen i EU-kommisjonen. Det vil også et flertall av sosialdemokratene, ifølge DPA.

Ursula von der Leyen er nominert av EUs stats- og regjeringssjefer til å bli Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Hun blir i så fall den første kvinne i denne posisjonen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
Ursula von der Leyen er nominert av EUs stats- og regjeringssjefer til å bli Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Hun blir i så fall den første kvinne i denne posisjonen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

Ved en prøveavstemning på et møte internt i den liberale partialliansen Forny Europa stemte 104 medlemmer for og tre imot den tyske presidentkandidaten, mens én stemte blankt.

– Jeg kan stemme på henne med god samvittighet, selv om jeg ikke står for alt hun lover, skriver det svenske Forny Europa-medlemmet Fredrik Federley i en SMS til nyhetsbyrået TT.

Ifølge kilder til nyhetsbyrået DPA kort tid før avstemningen, har den tyske kandidaten også støtte blant et flertall av sosialdemokratene, som er den nest største partigruppen i EU-parlamentet.

Ursula von der Leyen

Er nominert av EUs stats- og regjeringssjefer til å bli Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Hun blir i så fall den første kvinne i denne posisjonen.

Tysklands forsvarsminister siden 2013, tilhører Angela Merkels kristendemokratiske parti. Går av som forsvarsminister onsdag, uavhengig av valget i EU-parlamentet i Strasbourg.

Har stått ved Merkels side helt siden hun ble statsminister i 2005. Har vært både familieminister og arbeidsminister.

Blir beskrevet som en ihuga tilhenger av EU og europeisk samarbeid, om enn ikke så tett og integrert som Frankrikes president Emmanuel Macron ønsker. Har utstrakt kontaktnett i EU, snakker engelsk og fransk flytende.

Utdannet lege av yrke. Er 60 år gammel og har sju barn. Født i Brussel og bodde der til hun var 13 år. Faren hadde høy stilling i EU-apparatet. Hun er blant annet utdannet ved London School of Economics.

Har vært omstridt om forsvarsminister og fått kritikk for å ha sendt tyske styrker på skarpe oppdrag til Afghanistan og Mali. Har også hatt problemer med høyreekstremister i det tyske forsvaret.

Samtidig står De Grønne fremdeles fast ved sitt nei til den tyske presidentkandidaten.

Annonse

– Vi skal ha et gruppemøte som alle andre, men hittil har jeg ikke hørt om at noen har endret mening, sier gruppeleder Ska Keller på en pressekonferanse i Strasbourg.

Von der Leyen går uansett utfall av voteringen tirsdag klokka 18 av som forsvarsminister i Angela Merkels tyske regjering onsdag. Hun trenger rent flertall i avstemningen i EUs folkevalgte forsamling (50 prosent pluss 1) dersom hun skal etterfølge Jean-Claude Juncker fra 1. november. Hun trenger 374 stemmer.

Utfallet av avstemningen er usikkert, da mange politiske grupper er splittet i synet på von der Leyen og er misfornøyd med hvordan lederkabalen ble lagt.

(©NTB)

Neste artikkel

Målinger: Ap og Sp nær flertall alene