Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flere byer kjemper om EU-organ etter brexit

I dag ligger EUs medisinorgan, EMA, i London. De samler blant annet data om antibiotikabruk og -resistens. EMA må flyttes etter brexit, og det er hard konkurranse.

EMA har blant annet ansvar for godkjenning av legemidler i Europa og for kartlegging av antibiotikabruk. Nå må institusjonen flyttes. Illustrasjonsfoto: Colourbox

European Medicine Agency, EMA, er EUs medisinske organ. De har blant annet ansvar for godkjenning av legemidler - og det er også de som samler inn tall og utarbeider rapporter om anbiotikabruk og -resistens.

Må flyttes

EU fordeler sine institusjoner utover sentrale byer i unionen. I dag ligger EMA i London. Men ettersom britene er i gang med prosessen for å forlate unionen, etter brexit-avstemninga i fjor sommer som endte med ja til å forlate EU, må medisinorganet flyttes.

EU Observer omtaler kampen om å bli vertsby for EMA. Det er nemlig mange byer som ønsker medisinkontoret til seg. EMA har nesten 900 ansatte, som EU betaler for, og i tillegg til et stort budsjett er også det viktige medisinske fagmiljøet svært attraktivt for byene som kaster seg inn i kampen.

• Les også: Vi reiser til verstingland på antibiotika-bruk

Det er to skandinaviske byer på lista - både København og Stockholm ønsker seg EMA. Det gjør også Dublin, Athen, Amsterdam, Barcelona og Milano, ifølge avisa.

De oppgir å ha kilder som hevder at rundt 20 medlemsland - i tillegg til de som allerede har offentliggjort at de ønsker EMA - vurderer å fremme en søknad.

Stockholm trekker blant annet fram de tette båndene mellom deres eget nasjonale medisininstitutt og EMA i sin søknad, i tillegg til lukrative velferdsordninger som gjør landet attraktivt for de ansatte.

Missekonkurranse

EU Observer omtaler konkurransen om EMA nesten som en missekonkurranse: Landene trekker fram hvor kosmopolitiske og pro-EU de er, at de har fint vær og god mat, internasjonale forbindelser, og så videre. I tillegg skriver alle byene i sin søknad om sitt farmasøytiske og medisinske miljø.

Målet er å gjøre seg lekker for EUs ledelse, før avgjørelsen skal tas.

Annonse

• Les også: Labour vant i Brexit-bastion – led samtidig historisk nederlag

– Vi forventer en prosess preget av primitive konkurranseinstinkt, sier en EU-diplomat til EU Observer. Hun er anonym, så hvilket land hun jobber med å utarbeide søknad for, kommer ikke fram.

Flere av landene driver også aktiv lobbyisme opp mot medisinske miljøer og pasientorganisasjoner i Europa.

Vil ha fortgang

Samtidig skriver EU Observer at mange land etterlyser klare kriterier for tildeling. Det vil både gjøre det enklere for dem å vite hva de skal fokusere på i søknaden sin, og kunne sørge for at tildelingsprossen går raskere.

• Les også: EU slår alarm om salmonella i ny rapport

– Det er unødvendig å si at EMA trenger klarhet i framtidsutsiktene sine så raskt som mulig. Arbeidet til EMA er for viktig for Europa til at saken kan utsettes til etter brexit-forhandlingene, sa den nederlandske utenriksministeren Bert Koenders da han presenterte Amsterdams søknad i februar.

Frykten til medlemslandene er at mye av fagmiljøet vil smuldre opp, ettersom mange av de ansatte i EMA trolig vil søke andre jobber hvis prosessen med å finne ny vertsby drar ut.

Neste artikkel

Britisk måling: Et flertall på 12 prosentpoeng vil forbli i EU