Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EUs president skroter krav om brexit-klarhet 

EU-president Donald Tusk har gitt opp. Han tror ikke EU kan vente med samtaler om en handelsavtale til britene har fått klarhet i hva de vil.

EUs president Donald Tusk mener samtalene med Storbritannia om en framtidig handelsavtale må komme i gang, uansett om det fortsatt er uklart hva britene egentlig vil ha. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB scanpix

Før jul gikk stats- og regjeringssjefene i EU inn for å åpne fase to av brexitforhandlingene med Storbritannia.

Det betyr at forhandlerne endelig kan komme i gang med det Storbritannia har vært ute etter hele tida, nemlig samtaler om den nye handelsavtalen som skal tre i kraft når britene er ute.

Brexit

23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

13. mars 2017 ga Parlamentet statsminister Theresa May klarsignal til formelt å starte prosessen med å melde Storbritannia ut av EU.

29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet.

19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

Men EU-toppene stilte én betingelse: Før samtalene starter, må britene «sørge for mer klarhet» om hva slags avtale de egentlig vil ha.

Har ventet forgjeves

Tanken var at Storbritannia skulle få tre måneder på seg til å legge en plan.

Nå har to måneder gått, uten at EU er blitt særlig klokere.

Les også: Bønder i skvis mellom brexit og Brasil

Konklusjonen fra EUs president Donald Tusk er at kravet om klarhet må legges til side. Samtalene må komme i gang, uavhengig av hva som kommer fra London.

– Vi er ikke humør til å sette flere tidsfrister. Vi har en jobb å gjøre, forklarer en høytstående EU-kilde.

Nye retningslinjer i mars

Fredag samles stats- og regjeringssjefene til et uformelt møte i Brussel. Der vil Tusk legge fram sin konklusjon.

Det er ikke ventet noen lang diskusjon om spørsmålet.

Planen er at stats- og regjeringssjefene skal møtes igjen i slutten av mars. Da skal de vedta et sett med retningslinjer for samtalene om en handelsavtale, eller «rammeverket for det framtidige forholdet», som EU kaller det.

De nye retningslinjene vil danne grunnlaget for et formelt mandat til EUs sjefforhandler Michel Barnier.

Annonse

– Vi er der vi er. Klokka tikker, og vi trenger disse retningslinjene hvis vi skal komme oss videre i forhandlingene, sier EU-kilden.

Krigsråd

I mellomtida prøver statsminister Theresa May iherdig å gjete en regjering der synspunktene spriker i flere retninger.

Torsdag tok hun med seg ti av ministrene – det såkalte krigsrådet for brexit – til landstedet Chequers. Der satt de i diskusjoner til langt på kveld for å prøve å bli enige om veien videre.

Et helt sentralt spørsmål har vært om britene skal gå med på å binde seg til standardene EU har innført når det gjelder miljø, forbrukerrettigheter og regler i arbeidslivet. Bekymringen på EU-siden har vært at Storbritannia skal forsøke å skaffe seg en konkurransefordel ved å senke kravene.

Les også: Kina opphever forbud mot britisk kjøtt etter over 20 år

På torsdagens møte skal ministrene ifølge britisk presse ha blitt enige om å gå inn for betydelig samkjøring med EU på flere områder. Men toryene skal ikke ha vært villige til å gi helt slipp på retten til å avvike fra EU-reglene.

Frustrasjon

Mays plan er nå å komme med en mer detaljert utlegning i en stor tale mot slutten av neste uke.

Noen røde linjer har hun likevel tegnet opp allerede. May har blant annet vært tydelig på at Storbritannia vil forlate det indre marked, som Norge er en del av, og EUs tollunion.

– Det vil være urettferdig å hevde at vi er fullstendig i mørket, og at vi ikke vet noe om hva Storbritannia ønsker, fastslår den høytstående EU-kilden.

– Noen ønsker er blitt ytret, og vi vil utarbeide retningslinjene på grunnlag av dette.

(©NTB)

Neste artikkel

May til Europa for å diskutere brexitavtalen