Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU-parlamentet krever forbud mot glyfosat 

EU-parlamentet mener det omstridte ugressmiddelet glyfosat må totalforbys innen tre år. Medlemslandene skal diskutere saken på onsdag. 

EU-kommisjonen fikk mandag overlevert over 1 millioner underskrifter med krav om forbud mot glyfosat. Foto: EU / Jennifer Jacquemart
EU-kommisjonen fikk mandag overlevert over 1 millioner underskrifter med krav om forbud mot glyfosat. Foto: EU / Jennifer Jacquemart

Kravet om totalforbud fremmes i en resolusjon som tirsdag fikk flertall i plenum i EU-parlamentet.

Parlamentarikerne mener glyfosat må totalforbys i EU innen 15. desember 2022. Dermed gir parlamentet to år lengre frist for utfasing enn det som ble vedtatt i miljøkomiteen i forrige uke.

Glyfosat er virkestoffet i det mye brukte ugressmiddelet Roundup, som produseres av den amerikanske giganten Monsanto.

Det har i mange år vært spekulert på om preparatet kan være kreftframkallende. EU-kommisjonen mener på sin side at stoffet er trygt og har foreslått å gi grønt lys for bruk av glyfosat i ti nye år når dagens tillatelse utløper den 15. desember i år.

Det er EUs medlemsland som til slutt avgjør saken. De skal diskutere spørsmålet på onsdag, men det er fortsatt usikkert om det vil bli tatt en avgjørelse allerede på dette møtet.

Annonse

– Forslaget ligger på bordet. Nå vil vi se hvor medlemslandene står, sier EU-kommisjonens pressetalskvinne Anca Paduraru i forkant av møtet.

– Kommisjonen samarbeider med medlemslandene for å finne en løsning med bredest mulig støtte, sier hun.

Saken har også engasjert grasrota sterkt, og EU-kommisjonen fikk mandag overlevert over 1 millioner underskrifter med krav om forbud.

(©NTB)

Neste artikkel

USAs høyesterett forkaster glyfosat-anke