Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU-parlamentet godkjenner avtaler med Norge 

EU-parlamentet gir grønt lys til EUs nye avtaler med Norge om fiskeri og EØS-midlene. Men samtidig viser de misnøye.

EU-parlamentet har hatt plenumssamling i Strasbourg denne uka. Bildet viser EU-parlamentets president Antonio Tajani. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
EU-parlamentet har hatt plenumssamling i Strasbourg denne uka. Bildet viser EU-parlamentets president Antonio Tajani. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

To nye avtaler mellom EU og Norge ble godkjent av EU-parlamentet i Strasbourg torsdag.

Den ene avtalen gjelder EØS-midlene for perioden fra 2014 til 2021. Den ble undertegnet i mai i fjor og innebærer at 15 land får til sammen 2,8 milliarder euro fra Norge, Island og Liechtenstein. Norge står for 97 prosent av summen, som i stor grad går til tiltak for sosial og økonomisk utjevning.

EU-parlamentet godkjente både denne avtalen og EUs nye fiskeriavtaler med Norge og Island. Vedtaket ble gjort med 570 stemmer for, 38 mot og 23 avholdende.

Kommisjonen fikk skjenn

Da avtalene ble diskutert i plenum sent onsdag kveld, fikk EU-kommisjonen kraftig skjenn for ikke å ha involvert EU-parlamentet på riktig måte underveis i forhandlingene med Norge.

EUs landbrukskommissær Phil Hogan tok selvkritikk for dette.

– Det oppsto en misforståelse, og det må ikke skje igjen, sa Hogan.

• Les også: EU: EØS er for trege med implementering

Den latviske kristendemokraten Artis Pabriks ba EU-kommisjonen vise større respekt.

– Jeg mener vi kunne spart oss denne diskusjonen i dag, klokka 22 om kvelden, hvis samarbeidet mellom EU-parlamentet og EU-kommisjonen hadde vært bedre, sa Pabriks.

Både han og andre representanter ba samtidig EU-kommisjonen om å gjøre mer i den betente striden mellom EU og Norge om snøkrabbefiske.

Misnøye med tollsatser

Flere representanter ga også uttrykk for misnøye med norske tollsatser på ost og kjøtt.

Norge har innført tollsatser på flere hundre prosent på enkelte oster og kjøttprodukter, noe som har provosert EU kraftig.

• Les også: Merkel og Macron tar til orde for EU-reform

Den svenske parlamentarikeren Jasenko Selimovic startet sitt innlegg med en gratulasjon til Norge på grunnlovsdagen.

Annonse

– Men når det gjelder liberalisering av handelen, er det ingen grunn til gratulasjoner. EØS-avtalen trådte i kraft i 1994. Siden den gang har samtalene om liberalisering av handelen med landbruksvarer gått langsomt og uten noen form for ekte engasjement fra norsk side, sa Selimovic.

Blomstersats

Den svenske politikeren trakk også fram den nye tollsatsen på 70 prosent på hortensiaer fra EU.

– Du kan bare glemme å kjøpe blomster til kjæresten din hvis hun er norsk. Kjærlighet har en høy pris i Norge, sa Selimovic.

• Les også: Dale kallar EU-avtalen balansert

Ifølge ham burde Norge forstå at verden ikke vil gå under hvis tollsatsene senkes.

– Og dere vil fortsatt kunne spise brunosten deres i fred, for den har vi ingen intensjon om å kjøpe, uansett hva prisen er.

Enig i kritikken

Hogan sa seg enig i tollkritikken og fastslo at Norges beslutning om å øke tollsatsene er «uakseptabel».

– Men nettopp derfor har EU grepet inn. Selv om vi ikke har fått reversert tollsatsene som faktisk ble hevet, er vi blitt kompensert på andre områder, og vi har fått den beste avtalen som var mulig på dette tidspunktet, sa han.

• Les også: Så mye taper bønder på økt tollfri import

Norge og EU-kommisjonen ble tidligere i år enige om økte tollfrikvoter for å veie opp for tollsatsene.

– Jeg er sikker på at vi kan komme tilbake til disse spørsmålene ved en senere anledning når Norge i en eller annen sak trenger en hyggelig gest eller en løsning fra EUs side. Dette er ikke over ennå, sa Hogan.

(©NTB)

Neste artikkel

Ber egen regjering ta EØS-grep på strøm: – Vi sitter for stille i båten og er for snille