Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU mistenker prissamarbeid blant norske oppdrettere

EU-kommisjonen mistenker prissamarbeid og har gjennomført razzia mot norske oppdrettskonsern. Samtidig trues selskapene med massesøksmål.

Fire norske børsnoterte oppdrettskonsern undersøkes av EU-kommisjonen for prissamarbeid. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Fire norske børsnoterte oppdrettskonsern undersøkes av EU-kommisjonen for prissamarbeid. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Selskapene som er under mistanke er ifølge Dagens Næringsliv de norske børsnoterte oppdrettskonsernene Mowi, Salmar, Lerøy Seafood og Grieg Seafood.

Kommisjonen er bekymret for at selskapene har brutt EUs konkurranseregler «som forbyr kartellsamarbeid og restriktiv forretningspraksis».

I februar gjennomførte derfor EU-kommisjonen razzia mot deres lokaler i Nederland og Skottland. Fisk dekkes ikke av EØS-avtalen, noe som forhindrer kommisjonen å gjøre undersøkelser i Norge.

Annonse

Som følge av mistanken fra EU har tre aktører i USA varslet massesøksmål for ulovlig priskoordinering mot de samme selskapene, i tillegg til Bremnes Seashore og deres salgsselskap Ocean Quality.

Grieg Seafood sier til DN at de ikke kjenner til forhold som undergraver konkurransen verken i Norge, EU, USA eller andre land. Salmar sier de samarbeider med EU og avventer deres undersøkelser.

Lerøy kaller påstandene uriktige og direkte urimelige, mens Mowi sier at anklagene for deres del er grunnløse, men at de samarbeider med kommisjonen.

Bremnes Seashore, som er saksøkt, men ikke under etterforskning, sier til avisa at de kjenner til søksmålene og at alt står og faller på kommisjonens granskning.

Neste artikkel

Vedvarende melkekrise i EU