Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU kan forby industrien å kalle vegetarmat «burger», «pølse» og «schnitzel»

EU-parlamentets landbrukskomité mener at det å bruke ord som allerede beskriver et kjøttprodukt om vegetarmat er å villede forbrukerne.

Denne burgeren er laget av kjøtt, og slik bør det være om man skal kunne bruke termen «burger», mener flertallet i EU-parlamentets landbrukskomité. Foto: Colourbox
Denne burgeren er laget av kjøtt, og slik bør det være om man skal kunne bruke termen «burger», mener flertallet i EU-parlamentets landbrukskomité. Foto: Colourbox

Landbrukskomiteen i EU-parlamentet vedtok denne uka med 29 mot sju stemmer å gå inn for et forslag som forbyr å bruke ord som allerede brukes om kjøttprodukter om vegetariske etterligninger, skriver flere europeiske medier, blant annet den britiske landbruksavisa Farmer's Guardian.

Når flertallet i fagkomiteen med så stort flertall støtter forslaget, er det mer enn sannsynlig at også parlamentet i plenum kommer til å gjøre forslaget til gjeldende EU-lov. Voteringen i plenum finner sted en gang etter EU-valget i mai, ifølge avisa The Guardian.

Plater og rør

Farmer's Guardian skriver at det engelske ordet for «vegetarburger» i framtida ser ut til å bli «veggie disk», noe som på norsk kan oversettes med «vegetarplate». Etter samme mal er det engelske ordet for «vegetarpølse» foreslått å bli «veggie tubes», noe som forsøksvis kan oversettes med «vegetar-rør».

Den franske sosialistiske EU-parlamentarikeren Éric Andrieu, som er saksordfører for forslaget, sier ifølge The Guardian at den nye foreslåtte bestemmelsen representerer «sunn fornuft» og appellerer til europeernes forståelse for matkultur og -tradisjoner.

Annonse

– Vi mener at «biff» bør forbeholdes ekte biff med kjøtt og at det bør lages nye ord for alle disse nye produktene. Her er det mye som må gjøres, og det vil bli bruk for kreativitet, sier Andrieu til avisa.

– Folk trenger å vite hva de spiser. De som ønsker å spise mindre kjøtt får vite hva de spiser, forklarer han.

Ungdom kutter kjøtt

Molly Scott Cato fra De Grønne, som også sitter i landbrukskomiteen, støtter hovedinnholdet i forslaget, selv om hun trekker motivasjonen bak de nye reglene i tvil.

– Mistanken er at dette kommer fra kjøttindustrien på grunn av panikk knyttet til at ungdommen i stadig større grad kutter ut kjøtt, sier hun.

I 2017 kom det en dom i EU-domstolen som medfører at matindustrien forbys å kalle vegetarprodukter for «melk». Drikkeprodukter som lages av eksempelvis havre eller mandel kan dermed ikke selges som «havremelk» eller «mandelmelk». Dommen innebærer at ingen plantebaserte produkter kan bruke terminologi som allerede brukes om meieriprodukter.

Neste artikkel

Norge importerer matvarer for 73 milliardar kroner 2019 - jordbruksvarer dominerer