Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU jubler over høyrepopulistisk nederlag i Østerrike

Brussel puster lettet ut over at Østerrike ikke valgte en president fra ytre høyre. EU-vennlige Alexander Van der Bellen vant med klar margin.

Den høyrepopulistiske kandidaten Norbert Hofer tapte presidentvalget for den liberale rivalen Alexander van der Bellen søndag. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
Den høyrepopulistiske kandidaten Norbert Hofer tapte presidentvalget for den liberale rivalen Alexander van der Bellen søndag. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

– Det gleder meg å kunne gratulere deg helhjertet med valget som president i Østerrike, sier EU-president Donald Tusk i en uttalelse søndag kveld.

Mange EU-topper holdt pusten i frykt for at østerrikerne skulle velge Norbert Hofer fra det ytterliggående høyrepartiet FPÖ som statsoverhode. Hofer erkjente nederlaget kort tid etter at valglokalene stengte søndag ettermiddag.

Van der Bellen gratuleres også fra Tyskland, der den sittende regjeringen presses av innvandringsfiendtlige krefter.

– Dette er et godt tegn i kampen mot populisme i Europa, sier utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, som trolig blir Tysklands president neste år.

Erkjenner nederlag

Van der Bellen ble utropt til vinner med 53,6 prosent av stemmene på de første prognosene, langt foran Hofer med 46,4 prosent.

– Jeg ønsker å benytte anledningen til å gratulere herr Van der Bellen, og jeg ber alle østerrikere holde sammen, sier Hofer.

Nederlag for Hofer er nettopp det mange østerrikere har stemt for, tror Østerrike-kjenner og professor ved Høgskolen i Østfold Elin-Sofie Nesje Vestli.

– Det ser ut som Van der Bellen har mobilisert mange velgere som hadde stemt på hvem som helst andre enn Hofer, sier hun til NTB.

Fryktet Trump-effekt

Hvis 45 år gamle Hofer fra Frihetspartiet (FPÖ) hadde vunnet, ville det vært første gang at et EU-land fikk en statsleder fra ytre høyre.

Spørsmålet mange har stilt seg under høstens valgkamp, var om den islamkritiske innvandringsmotstanderen Hofer ville tjene på Donald Trumps seier i presidentvalget i USA, eller om det gjorde østerrikerne mer skeptiske til høyrepopulisme. Hofer har også truet med å forlate EU, dersom EU blir enda mer sentralisert etter brexit.

Annonse

Van der Bellen (72), som har bakgrunn fra De Grønne, er nærmest en motpol. Han er en liberal, EU-vennlig kandidat, og regnes også som flyktning- og miljøvennlig.

Fortsatt sterkt FPÖ

FPÖ, som i sin tid ble stiftet av tidligere nynazister, har vært størst på flere meningsmålinger i Østerrike. Søndag registrerte de også sitt beste resultat i et nasjonalt valg noensinne.

Van der Bellen har tidligere ikke villet utelukke å bruke presidentembetet til å hindre at FPÖs partileder Heinz-Christian Strache overtar som statsminister hvis FPÖ vinner neste valg.

I senere tid har han gitt uttrykk for at de som stemte på Hofer har «helt legitime bekymringer», som han vil ta på alvor.

– Jeg er også ganske sikker på at Van der Bellen kommer til å utøve embetet med tanke på stabilitet og kontinuitet, sier Vestli og utdyper:

– Han har en brobyggingsjobb å gjøre med Hofer. Det er en motsetning der som ikke bare nødvendigvis går mellom grønt og mørkeblått, men også mellom by og land.

Ikke nytt omvalg

Van der Bellen vant presidentvalget i mai med knapp margin, men etter at Hofer klaget på uregelmessigheter under opptellingen, ble valgresultatet annullert.

FPÖ har frist fram til 15. desember på å klage på resultatet av søndagens valg, men partileder Strache forsikrer at de ikke vil gjøre dette.

– Vi har ingen klager. I dag kan vi være sikre på at borgernes stemmer har blitt håndtert riktig, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Neste artikkel

EU sier ja til Bayers oppkjøp av Monsanto