Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU ennå ikke klar til å starte fase to av brexitforhandlingene

EU-kommisjonen mener det ennå ikke er gjort store nok framskritt i brexitforhandlingene til å begynne å diskutere hvordan det framtidige forholdet skal se ut. 

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sammen med sjefforhandler Michel Barnier i EU-parlamentet. Bildet er fra april. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sammen med sjefforhandler Michel Barnier i EU-parlamentet. Bildet er fra april. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

– Per i dag kan jeg ikke si at vi er klar til å gå inn i fase to av forhandlingene, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker da forhandlingene ble debattert i plenum i EU-parlamentet tirsdag formiddag.

Han kom med samme budskap i forbindelse med EUs digitale toppmøte i Tallinn i forrige uke.

Håpet var opprinnelig at stats- og regjeringssjefene i EU skulle vedta åpning av fase to under sitt ordinære toppmøte i Brussel senere i oktober. Dette kan nå bli utsatt til neste toppmøte i desember.

To faser

I fase én er det vilkårene for selve skilsmissen som diskuteres. Tre spørsmål står da sentralt: rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU, Storbritannias bidrag til EUs budsjetter og ordningen langs grensa mellom Irland og Nord-Irland.

EU krever at det må gjøres «tilstrekkelige framskritt» i disse diskusjonene før det kan bli aktuelt å åpne fase to, som også vil omfatte diskusjoner om overgangsordninger og det framtidige forholdet.

• Analyse: Ordføreren som vil kuppe brexit-prosessen

Et viktig krav fra EUs side er at EU-domstolen må være garantist for rettighetene til EU-borgere i Storbritannia, påpeker EUs sjefforhandler Michel Barnier. Britene har ikke vært villige til å gå med på dette.

EU krever også at britene må legge ut for alt de har vært med på å vedta i EUs langtidsbudsjetter.

– Vi kan aldri godta at 27 land skal betale for noe som 28 medlemsland har vedtatt, sa Barnier under debatten i EU-parlamentet.

Framskritt

Storbritannias statsminister Theresa May holdt nylig en tale om brexit i Firenze der hun kom med en rekke nye signaler om hva britene ønsker. Ifølge Barnier gjorde talen det mulig å ta noen skritt framover i fjerde forhandlingsrunde, som ble holdt i Brussel i forrige uke.

– Men vi har ennå ikke gjort tilstrekkelige framskritt til å gå videre til fase to, sa Barnier.

Annonse

• Les også: Overgangsperiode kan gjøre brexit enklere for Norge

– En femte forhandlingsrunde vil finne sted i Brussel neste uke. Vår tilnærming er konstruktiv, for vi ønsker å lykkes, sa han.

Etter debatten vedtok EU-parlamentet en resolusjon der stats- og regjeringssjefene ble bedt om å utsette åpning av fase to til senere med mindre det skulle skje et «stort gjennombrudd» i femte runde.

Ny tale i vente

EU-parlamentets brexitkoordinator Guy Verhofstadt ga uttrykk for visse forhåpninger til talen som May skal holde under toryenes landsmøte i Manchester.

– May kom med en rekke avklaringer i sin tale i Firenze. Ikke nok til å si at vi har tilstrekkelig framgang, det må vi være åpne om. Men det jeg håper, er at hun i sin tale til det konservative landsmøtet i morgen vil komme med nye avklaringer, slik at konkrete forslag kan legges på bordet, sa Verhofstadt.

• Les også: Flertallet av de nye stortingsrepresentantene er mot EU

UKIPs Nigel Farage, en av lederne i brexitkampanjen, beskyldte derimot May for å være svak.

– Jeg håper at konservative politikere i Manchester vil begynne å si offentlig det de alle sier til meg privat: At de kaster bort plass på henne, at hun må vekk, sa Farage.

– Vi trenger en skikkelig statsminister, sa han.

Neste artikkel

Storbritannia tillater omstridt plantevernmiddel