Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU bruker mange millioner på temaparker

EU-toppene får kritikk for å bruke millioner på besøkssentre for å reklamere for EU og dets politikere.

Opplev Europa: EU vil opprette flere sentre som dette i Berlin for å komme nærmere folket. Foto: EU-parlamentet
Opplev Europa: EU vil opprette flere sentre som dette i Berlin for å komme nærmere folket. Foto: EU-parlamentet

I dag har EU flere besøkssentre med interaktive kart, 360-graders skjermer og informasjon om EUs politikk og det daglige liv. Det finnes ett i Strasbourg, Berlin og Ljubljana, i tillegg til et gjestehus i Paris.

Nå er turen kommet til hovedstaden i Estland, Tallinn, ifølge et dokument Politico har fått tak i. EU er opptatt av å vise Europas befolkning «viktigheten og relevansen av EU-parlamentet og EU», ifølge dokumentet. Derfor er det satt av 3 millioner euro, om lag 28 millioner kroner, som en innledende investering til å opprette et besøkssenter i et av Tallinns mer fasjonable strøk. Senteret skal kunne ta imot 28.000 besøkende i året, i en by med rundt 420.000 innbyggere. Totalt sett bor det 1,3 millioner mennesker i Estland.

I tillegg planlegger EU et nytt kontorlokale og besøkssenter – «House of Europe», eller Europas Hus, i Paris. Det skal ligge i en bygård i neoklassisk stil på 4000 kvadratmeter i Boulevard Haussmann, en gate som strekker seg gjennom bydeler med viktige banker og handelshus. Prislappen for leie er på 59 millioner kroner i året, i tillegg til de 180 millionene det vil koste å innrede stedet, ifølge EU Observer. Etter planene skal det åpne i 2020. Utgifter til strøm og vedlikehold kommer i tillegg.

Historie for millioner

I Brussel åpnet EU i år et «Hus for europeisk historie» for 540 millioner kroner. Det er også planer for et «folkets hus» i byen til 17 millioner der EU-politikere kan møte samfunnsaktører. Det blir sannsynligvis stengt for vanlig publikum. Ifølge Politico er planene og flere andre et resultat av initiativet til toppbyråkraten i EU-parlamentet, Klaus Welle, som har stillingen som generalsekretær for parlamentet. Planene har blitt møtt med skepsis, blant annet fra EU-parlamentarikere selv.

– Det å kaste bort skattebetalernes penger på informasjonssentre vil ikke skape støtte til EU, sier EU-parlamentariker fra Tyskland, Bernd Kölmel.

«EU bør tenke på å redusere utgiftene, ikke øke dem.»

Annonse

– Med tanke på at budsjettpengene fra Storbritannia snart tar slutt burde EU tenke på å redusere utgiftene, ikke øke dem. I stedet bruker vi penger slik vi gjorde for 30 år siden, sier Kölmel til Politico.

EU-landene betaler sin andel av EUs fellesbudsjett etter en fordelingsnøkkel basert på bruttonasjonalinntekten (BNI). I praksis har landene betalt 1 prosent av BNI, som til sammen utgjør rundt 1500 milliarder kroner. Storbritannia, som er på vei ut av unionen, har bidratt med over 10 prosent av dette. Norge bidrar til EUs programsamarbeid med rundt 4,5 milliarder kroner i året.

Frykter dyr cocktailbar

Tidligere parlamentariker Andrew Duff sier at Klaus Welle alltid er ute etter å promotere EU-parlamentet, som alltid fører med seg større utgifter. Rainer Wieland sier ifølge den britiske avisen Express at prosjektene er altfor dyre i en tid der Europa fortsatt sliter med å komme seg opp av den økonomiske nedturen.

Spesielt planene i Paris har blitt møtt med skepsis og enkelte frykter stedet blir en cocktailbar for lobbyister som allerede får betalt for å møte EU-parlamentarikere. Fra før har Den europeiske unions råd bygget nytt hovedkvarter – det såkalte «egget» – til 2,5 milliarder kroner og planlegger å bygge enda en ny bygning for resten av EUs institusjoner til rundt 5 milliarder.

Neste artikkel

EU sier ja til Bayers oppkjøp av Monsanto