Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU ber Norge slutte med hvalfangst

EU-parlamentet oppfordrer Norge til å slutte å fange hval, og mener EU bør forsikre at hvalkjøtt ikke lengre transporteres via EUs havner.

Svømmer videre: EU-parlamentet vil at Norge skal slutte med hvalfangsten. Foto: Adam Butler / NTB scanpix
Svømmer videre: EU-parlamentet vil at Norge skal slutte med hvalfangsten. Foto: Adam Butler / NTB scanpix

Parlamentet mener EU bør forsikre at hvalkjøtt ikke lengre transporteres via unionens havner. Til tross for et internasjonalt forbud mot kommersiell hvalfangst, har Norge drept mer enn 13.000 hval, heter det i en pressemelding fra EU-parlamentet tirsdag.

– Jeg er skuffet over at vi nok en gang ser forsøk på å befeste myter om at norsk hvalfangst ikke er lovlig eller bærekraftig. Den norske fangsten er lovlig, slår Sandberg fast overfor NTB.

Les også: Kvalfangarane stoppa fangsten før sesongen var over

Han viser til at moratorium-vedtaket fra 1982 om stans i all hvalfangst, ikke er basert på vitenskap slik hvalfangstkonvensjonen krever.

– Norge fulgte derfor konvensjonens oppskrift: Vi protesterte mot vedtaket og sa oss ikke bundet av det. Norge forvalter og høster vågehval etter bærekraftige prinsipper og vitenskapelige kriterier fastsatt av Vitenskapskomiteen til Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC), sier han.

Annonse

Les også: Japan fortsetter hvalfangst tross krass kritikk

EU-parlamentet uttaler at Norge økte hvalfangstkvoten til 999 individer i årets sesong, fra 880 i år 2016. Norges eksport av hvalkjøtt har også økt kraftig de siste årene, ifølge EU.

Fiskeriministeren påpeker at Havforskningsinstituttets siste bestandsestimater viser at det er store mengder vågehval i norske farvann, drøyt 100.000.

– Vår fangst er svært beskjeden. Hittil i år er det tatt omtrent 430 vågehval, under halvparten av kvoten. Eksport fra Norge med hvalprodukter krever en eksportlisens, som også gjør transitt av hval gjennom havner i EU lovlig, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Neste artikkel

Japanske hvalfangere avslutter sesongen