Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

ESA: Lovlig å favorisere ideelle aktører i barnevernet

Norske myndigheter har lov til å prioritere ideelle aktører framfor kommersielle i barnevernssektoren, ifølge overvåkingsorganet for EØS-avtalen, ESA. 

Per i dag utgjør ideelle aktører om lag 40 prosent av de private barnevernstiltakene. Ilustrasjonsfoto: Colourbox

Kjennelsen kommer som følge av at NHO Service klaget til ESA, fordi de mente kommersielle selskaper ble urettmessig forskjellsbehandlet, skriver Klassekampen.

Dette avviste overvåkingsorganet ifølge avisen med begrunnelsen at barnevern innebærer utøvelse av offentlig myndighet, og dermed faller inn under unntakene i EØS-avtalen.

• Les også: Skal EU styre norsk kraft? – Nationens Eva Nordlund kommenterer

Freddy André Øvstegård, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget for SV, tror nå det er mulig å få̊ politisk flertall på Stortinget for å endre politikken på området. KrFs Geir Bekkevold sier han deler SVs ambisjon:

– Vi har hele tida forsøkt å skjerme ideell sektor i offentlige anskaffelser, men har blitt møtt med argumenter om at det vil bli stanset i ESA. Nå er ikke det tilfelle, sier han til Klassekampen.

• Les også: ESA får ny sjef

Annonse

Tone Wilhelmsen Trøen (H) er kritisk.

– Det jeg er redd for med SVs ideologiske tilnærming, er at det skal true tryggheten for utsatte barn. Grunnen til at det er mange private leverandører, er at det offentlige ikke klarer å ha tilgjengelige tilbud når barna trenger det, sier hun.

Per i dag utgjør ideelle aktører om lag 40 prosent av de private barnevernstiltakene.

(©NTB)

Neste artikkel

Aleris: Viktig prinsippsak for norsk arbeidsliv