Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Britiske bønder i skvis ved «no deal»

Billig importert egg, korn og frukt og grønt kan true levebrødet til britiske bønder hvis landet går ut av EU uten en helhetlig avtale, advarer landbruksforbundet NFU.

Billigimport av frukt og grønt kan true levebrødet til britiske bønder hvis landet går ut av EU uten en helhetlig avtale. Foto: Mostphotos

– Vi er mest bekymret for hvordan det går med dem som produserer egg, korn og frukt og grønt, sier talsperson Tori Morgan til Nationen.

Statsminister Theresa May er ventet tilbake i Brussel torsdag for å be de andre EU-landene om å utsette hele brexit i kanskje så mye som to år.

Men regjeringen hennes er også forberedt på at landet kan gå ut av EU 29. mars uten å ha fått vedtatt en helhetlig traktat, det såkalte «no deal»-scenariet.

Fisk som før

13. mars presenterte landbruksdepartementet DEFRA tollsatser og -kvoter som landet i så fall vil innføre. Det vil blant annet bety at handelen med fisk med Norge fortsetter i store trekk som før - inntil videre.

Men siden WTOs spilleregler blir lagt til grunn, blir det frihandel på flere varer og mindre beskyttelse for egne produsenter. NFU mener dette vil ramme noen sektorer, særlig korn og egg, ved å senke prisnivået på det viktige hjemmemarkedet. Britene er 60 prosent selvforsynt med mat.

Parlamentet vedtok i forrige uke å prøve å forhindre en brå uttreden, men det er ikke sikkert de rekker å stoppe «no deal», som ligger fastlagt i et lovvedtak for to år siden.

Den tidligere landbruksminister George Eustice mener myndighetene er godt forberedt, og gikk av i protest mot at regjeringen har valgt å prøve å blokkere den løsningen.

Ministeren for landbruk og miljø Michael Gove trakk på sin side opp et dystrere bilde og mente bøndene ikke er forberedt.

NFU deler den bekymringen.

– Dette handler særlig om standarder, og det at britiske bønder har en veldig høy regulert minstestandard. De er stolte over å produsere til så høy standard og ønsker ikke å se dette undergravd ved at lavkvalitet importvarer kommer inn tollfritt fra land med mye lavere standard, sier Morgan.

Annonse

Et annet problem er at under WTOs spilleregler er det lettere å beskytte importen enn å skaffe markedsadgang. Særlig frykter NFU en tollmur på den viktige eksporten av lammekjøtt. 40 prosent går til EU, der det det i verste fall kan bli en tollmur på 38 prosent.

– Regjeringen vår har søkt EU-kommisjonen om fritak, men det er ikke avgjort ennå, forklarer Morgan.

«No deal» mest populært blant nei-folk

Imens har meningsmålinger vist over lengre tid at «no deal» er det mest populære alternativet blant dem som stemte for å gå ut av EU i folkeavstemningen. Også nei-siden innenfor de to største partiene, Toryene og Labour, tar til orde for ingen avtale, inkludert den tidligere landbruksministeren George Eustice som nylig gikk av i protest på den saken.

Mange har framhevet at «no deal» vil implementere resultatet av folkeavstemningen mye bedre enn Theresa Mays avtale. På den annen side frykter EU-motstanderne at en utsettelse i realiteten vil bety at det ikke blir noen utmeldelse i det hele tatt, og nei-generalen Nigel Farage har stilt seg i spissen for en to uker land marsj ned gjennom landet fra Sunderland, som vil ende i London 29.

En fersk meningsmåling publisert av Daily Telegraph tirsdag viste at 46 prosent av voksne briter mener en EU-uttreden uten en avtale vil gi kortsiktig usikkerhet men ende bra til slutt. 40 prosent støtter en utsettelse av hele prosessen.

Blant dem som stemte for å gå ut av EU i folkeavstemningen for snart tre år siden er 69 prosent for «no deal», mens bare 15 prosent støtter utsettelse. Tre av ti av de spurte støtter «no deal», ifølge meningsmålingen, som ble utført av ComRes.

– Godt forberedt

Professor John Whittaker ved Lancaster-universitetet beroliget bøndene i en radiodebatt med NFU på BBC.

– Jeg har forståelse for bekymringene innen landbruket, som vi har hørt her, men det er viktig å være klar over at hvis vi går for en «no deal» vil det gjøre slutt på usikkerheten mye fortere enn med noen som helst avtale. Med Mays avtale vil vi bli sittende fast i en overgangsperiode i månedsvis.

– Hvis vi vil få slutt på usikkerheten, som er det som bekymrer bøndene mest, er det best å få det overstått. Vi har blitt enige om å gå ut av EU, det var det vi stemte for. EU har oppført seg forferdelig mot Theresa May. Jeg kan bare tolke EUs stahet som at de tror at hvis de oppfører seg stygt nok mot oss så kommer vi til å forbli EU-medlemmer, sa Whittaker på BBC 4.

– Det at vi får «no deal» betyr ikke at vi ikke har avtaler. Det er mange avtaler. Og særlig med hensyn til tollavgift, så er det ikke sikkert at EU kommer til å legge toll på import til Frankrike, for eksempel. Vi vet simpelthen ikke. Og hvis de har kommet dithen at de innser at de må være snille mot oss er det høyst sannsynlig at det ikke blir noen toll. Og de kommer til være i en mye bedre stemning til å forhandle med oss på en mer vennlig måte.

Neste artikkel

Det irske parlamentet ber regjeringen stoppe Mercosur-avtalen