Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Brexitbombe tikker under EUs sosiale søyle 

EUs ledere lover fornyet kamp mot utbytting i arbeidslivet. Men bak lukkede dører arbeides det med budsjettplaner som kan så alvorlig tvil om innsatsen. 

Storbritannias statsminister Theresa May på EUs sosiale toppmøte i Göteborg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

Stats- og regjeringssjefer fra hele Europa var fredag samlet til toppmøte i Eriksbergshallen i Göteborg.

Der diskuterte de hvordan EU kan beskytte vanlige europeere bedre mot lønnsdumping, utbytting og fusk. EU kan ikke ha et indre marked der selskaper bruker forverring av arbeidsvilkårene som konkurransefortrinn, fastholdt Sveriges statsminister Stefan Löfven.

– Vi må sette mennesker først, sa han.

På møtet undertegnet EUs ledere «Den europeiske søylen for sosiale rettigheter», en erklæring med 20 punkter om hvilke minstekrav som bør gjelde i Europa.

Svar på kriser

Det politiske bakteppet er ettervirkningene av finanskrisen, med høy arbeidsløshet og forverrede arbeidsvilkår som konsekvens. På toppen av dette kom flyktningkrisen i 2015.

Löfven mener krisene har gitt EU en vekker. Ifølge ham er det tilliten til politikerne som står på spill.

– Nå har vi framdrift. Det har vokst fram en erkjennelse om at dette er avgjørende for EUs legitimitet, sa han.

Löfven påpekte at det i stor grad vil være opp til hvert enkelt land å følge opp for å sørge for at løftene fylles med innhold. Men også EUs institusjoner skal bidra, både ved hjelp av felles EU-lovgivning og gjennom EU-budsjettet.

Usikkerhet om budsjettene

Det hersker likevel betydelig usikkerhet om hvor stor innsats EU vil være i stand til å sette inn gjennom budsjettene.

Den viktigste grunnen er at Storbritannia er på vei ut. De britiske bidragene utgjør i dag rundt 13 prosent av EUs totale budsjetter, og når Storbritannia forlater unionen, kan disse pengene forsvinne. Det betyr at store budsjettkutt kan være i vente.

EU er nå i startfasen av forhandlingene om langtidsbudsjettet for årene etter 2020. Der er det ventet at nettopp sosialpolitikk og tiltak for økonomisk utjevning kan bli utsatt for store kutt.

Kan gå mot kutt

Annonse

I et lekket dokument fra EU-kommisjonen som NTB har fått tilgang til, tegnes det opp tre scenarioer for EUs tiltak innenfor sosialpolitikken etter 2020.

Hovedscenarioet innebærer et budsjettkutt på 15 prosent. Det vil bety kontroversielle valg fra EUs side og trolig kun «minimale» framskritt i arbeidet med å forvandle den sosiale søylen til konkret politikk.

Scenario 2 er et kutt på 30 prosent. Det vil true hele satsingen, advares det. Det tredje scenarioet er en budsjettøkning på 5 prosent.

Vanskelige forhandlinger

EU og Storbritannia er i dag i svært vanskelige forhandlinger om vilkårene for den kommende skilsmissen. Det satte et tydelige preg på toppmøtet i Göteborg.

Statsminister Theresa May benyttet anledningen til å holde egne møter om brexit med Löfven, EUs president Donald Tusk, Frankrikes president Emmanuel Macron og Irlands statsminister Leo Varadkar.

Et hovedspørsmål er om EU skal åpne for å gå videre fra fase én av forhandlingene, som handler om vilkårene for selve skilsmissen, til fase to, som også vil omfatte samtaler om en framtidig handelsavtale.

Planen har vært å åpne fase to i desember.

– Men hvis det skal skje, må vi se større framskritt fra Storbritannias side, advarer Tusk.

Tusk og May skal møtes på nytt om en uke for å diskutere spørsmålet videre.

(©NTB)

Neste artikkel

Partifeller mener Mays mistillit-resultat er dårlig