Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU-ministre står samlet bak brexit-forhandler og ber britene slutte å spille

EU-landenes europaministre er bekymret for forhandlingene med britene. Tysklands minister ber britene legge til side spillet i brexit-prosessen.

Michael Roth ber britene slutte å spille og minner om at tiden er knapp for å bli enige om det fremtidige forholdet mellom EU det tidligere medlemslandet. Foto: Aris Oikonomou / AP / NTB
Michael Roth ber britene slutte å spille og minner om at tiden er knapp for å bli enige om det fremtidige forholdet mellom EU det tidligere medlemslandet. Foto: Aris Oikonomou / AP / NTB

– Den såkalte indre marked-loven bekymrer oss veldig, fordi den bryter de styrende prinsippene i utmeldingsavtalen. Det er fullstendig uakseptabelt for oss, sa den tyske europaministeren Michael Roth på vei inn til tirsdagens møte.

Loven legger opp til at britene kan overstyre brexitavtalen fra sist vinter, og dermed bryte landets folkerettslige forpliktelser. Roth minnet om at tiden er knapp før overgangsperioden etter brexit går ut ved årsskiftet.

– Vær så snill, kjære venner i London: Slutt å spille. Tiden er i ferd med å renne ut.

– Bekymret

Etter møtet med kollegaene fra de andre EU-landene var Roths budskap det samme.

– Vi er bekymret for den utilfredsstillende situasjonen i forhandlingene. Møtet kom igjen med et tydelig signal for støtte til vår sjefforhandler Michel Barnier og hans folk. Vi står alle samlet, og vi står bak Irland, sier Roth.

Annonse

Han understreker at EU vil ha et så nært forhold som mulig til Storbritannia i fremtiden.

Samholdet er vårt sterkeste kort, la Maros Sefcovic til på pressekonferansen. Han er visepresident i EU-kommisjonen og sitter også i felleskomiteen som EU har opprettet for å ha oppsyn med utmeldingsavtalen. Han skal møte sin britiske motpart Michael Gove neste uke.

– Vi tror på behersket og konstruktivt samarbeid. Det britiske lovforslaget om det indre marked bryter utmeldingsavtalen sånn det foreligger, men vi skal fortsette forhandlinger i god tro om forholdet til Storbritannia.

Ny runde

Samtidig som Sefcovic møter Gove, fortsetter Barnier og hans motpart David Frost forhandlingene om en handelsavtale og det fremtidige forholdet over Kanalen.

Britenes statsminister Boris Johnson har satt midten av oktober som en tidsfrist for å komme i havn med en avtale – eller innse at det ikke går. EU har sagt at en avtale må være klar innen utgangen av oktober, dersom man skal rekke å ordne det praktiske og juridiske før årsskiftet.

Eksperter frykter kaos dersom en ny handelsavtale ikke foreligger før britene er helt ute av alle EU-samarbeid når klokken ringer inn det nye året.

Neste artikkel

EUs energiministre krangler om strømkrisen