Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Acer-sjef overrasket og smigret over motstanden

Sjefen for EUs energibyrå Acer synes Norge bør forbli en del av energimarkedet. Han er både overrasket og smigret over den norske motstanden.

Alberto Pototschnig er sjef for EUs energibyrå Acer. Her er han fotografert under en redegjørelse i EU-parlamentet i 2011. Foto: Francois Walschaerts/EU-parlamentetes mediabank

Alberto Pototschnig sier til nyhetsbyrået Europower at han har fått med seg debatten som raser om tilslutningen til EUs tredje energipakke og energibyrået Acer.

– Jeg ble både smigret og overrasket, ler Pototschnig.

I Norge har debatten gått med høy temperatur. Nesten 100 Arbeiderpartiet-ordførere har sagt nei til Acer. Det samme sier LO, Fagforbundet og Fellesforbundet. På et sekretariatsmøte mandag vedtok LO å si nei til Acer. På Stortinget sier Senterpartiet, SV og Rødt klart nei.

I disse dager er presset stort på Arbeiderpartiet. Partiet har signalisert klart at det er for tilslutning til energipakka og Acer, men grasrotmostanden er voksende.

– Jer er smigret fordi folk tror at vi er mye mektigere enn det vi er. Så ble jeg overrasket fordi jeg tror debatten har bommet på hva som er realiteten. Realiteten er i stor grad basert på nasjonale regulatorer, med Acer som koordinerer hva de gjør og hjelper til når de ikke blir enige, sier Pototschnig.

– Lurt å bli med

Energibyrå-sjefen understreker at Acer verken vil blande seg inn i Norges energipolitikk eller tvinge fram kabelbygging. Selv om Norge bare kan delta som observatør – fordi vi ikke er medlem i EU – sier han at Norges stemme vil bli hørt i arbeidsgruppene. Acer-sjefen synes det vil være lurt av Norge å bli med.

Annonse

– Ja, helt klart. Norge er en del av det indre kraftmarkedet som vil bli formet i henhold til det nye regelverket. Når dere er del av et marked og må følge regelverket, er det eneste fornuftige å bli med på utformingen av regelverket.

Utsatt flere ganger

For regjeringspartiene handler norsk Acer-tilslutning om å sikre Norge en plass rundt bordet når viktige energipolitiske beslutninger tas i Europa. Norge vil imidlertid ikke få stemmerett.

Regjeringen er opptatt av å sikre like rammevilkår i Norge og EU og viser til at Norge vil beholde full suverenitet over sine energiressurser.

Energi- og miljøkomiteens to proposisjoner i saken skal avgis torsdag. Den tredje proposisjonen, fra utenriks- og forsvarskomiteen, avgis 19. mars.

Neste artikkel

– Full seier for norske arbeidstakere