Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ikke kødd med EØS-avtalen

Vi lever i en brytningstid. Internasjonalt samarbeid er ikke lenger kult, og stadig flere land beveger seg i en nasjonalistisk og egoistisk retning.

Fellesskap: Europas statsledere satt rundt bordet for å løse kontinentets utfordringer. Norge var ikke invitert. Foto: Stephanie Lecocq, Pool Photo/AP/NTB scanpix

Små land som Norge har alt å tape på en verden uten felles spilleregler. Da har det lite å si om man er fra by eller land. Folk flest, industrien, næringslivet og velferdsstaten vil alle komme dårligere ut av det.

EØS-avtalen er vår viktigste handelsavtale, og har i mange år stått fjellstøtt i den norske befolkningen. Verken ja- eller nei-siden er fornøyde med avtalen. Kanskje er den nettopp derfor blitt et kompromiss alle har kunnet leve med. Vel. Inntil nå, da.

Etter mange solide år er det stadig flere som tar til orde for at Norge bør tre ut av EØS og heller fremforhandle en ny handelsavtale med EU. Selv om EØS-oppslutningen ser ut til å holde seg stabil er det ingen garanti for at denne trenden vil fortsette. Presset er stort fra flere kanter.

Som overbevist europeer er det merkverdig - og litt unaturlig - å måte ta kampen for EØS-avtalen. Vi i Europeisk Ungdom ønsker jo å oppgradere til et aktivt norsk EU-medlemskap. EØS-avtalen er bare et mellomstopp på vei mot mål. Men når ytre nei-side maner til kamp er det nødvendig å slå et slag for EØS. For EU-samarbeidet er så mye mer enn bare institusjoner, forordninger og direktiv. EU handler om frihet, solidaritet og samhold. De beste svarene finner vi i fellesskap.

Forrige uke var det toppmøte i EU, og Europas statsledere satt rundt bordet for å løse kontinentets utfordringer. Norge var (som vanlig) ikke invitert. På menyen var blant annet sikkerhet, migrasjon, brexit og handel. Flyktningkrisa ble diskutert til langt på natt, og partene kom litt nærmere en løsning. Selv om man enda ikke er i mål er det åpenbart at middelhavstragedien må løses gjennom forpliktende europeisk samarbeid. Vi trenger et solidarisk Europa hvor land stiller opp for hverandre. Norge må være med på dugnaden.

Brexit er en ubehagelig påminnelse om hvilke verdier som står på spill. I syv tiår har vi fått stadig tettere integrasjon i Europa. Nå er denne utviklingen i gang med å reverseres. Når britene skal forlate EU må nye avtaler forhandles frem. Dette skaper usikkerhet for folk flest og setter deres arbeidsplasser i fare. Når selv Storbritannia sliter med å få en god avtale med EU, er det helt usannsynlig at Norge skal klare å fremforhandle noe enda bedre enn EØS.

Annonse

Et annet sentralt tema på toppmøtet var handelspolitikken. President Trump er mer opptatt av å lage fiender enn å beholde venner. Når Norges viktigste allierte velger en slik selvsentrert tankegang er ikke spørsmålet om vi rammes, men heller hvor hardt.

EØS-avtalen er viktigere enn mange tror.

De første konsekvensene er vi allerede i ferd med å kjenne på. USA har økt tollsatsene for stål og aluminium kraftig. I første omgang fikk EU-landene tollunntak, men ikke Norge. Selv om den norske eksporten av aluminium er marginal er det de indirekte konsekvensene som kan ramme oss hardt. Dersom en global handelskrig skulle komme risikerer Norge å komme i en skvis mellom verdens stormakter.

I andre omgang mistet også EU tollunntaket. Som konsekvens vedtok EU-landene gjengjeldelsestoll mot USA. Risikoen var stor for at også Norge skulle bli rammet av tollen. Dette skjedde i forrige handelskrig, i 2002, da både EU og USA begge innførte tollmur mot Norge. Heldigvis tolket EU regelverket annerledes denne gang, og Norge slipper EU-toll.

Etter flere måneder i usikkerhet kan vi altså ene og alene takke EØS-avtalen for at EU gir oss tollfritak. Det får nemlig ikke EFTA-landet Sveits. Dermed ser det ut til at konsekvensene for vår kraftintensive industri blir minimale – men bare med et nødskrik. Aluminiumindustrien er selve bærebjelken i mange lokalsamfunn langs norskekysten. En global handelskrig kunne gitt katastrofale følger.

Trumps tollmur viser at norsk industri er sårbar, men er også en viktig påminnelse om at vi må slutte å ta EØS-avtalen for gitt. For EØS-avtalen er viktigere enn mange tror. I tiden fremover har vi alle et ansvar for å kommunisere ut dette. Når ytre nei-side tar debatten om EØS, må vi ta til motmæle. Ikke fordi EØS-avtalen er perfekt, men fordi den verner essensielle arbeidsplasser, holder liv i lokalsamfunn og sikrer industrien. Og så gjør den våre liv litt enklere – og litt bedre.

Det er på tide at flere står opp for EØS-avtalen. Det er på tide at vi som er for tar ordet og er med i debatten. Og ikke minst - det er på tide at dere som er mot EU-medlemskap, men vil at Norge skal bli i EØS, tar bladet fra munnen. For nei-folk flest er ikke mot EØS. Da må vi ikke la den ytre nei-siden få monopol i samfunnsdebatten.

Neste artikkel

Elvestuen overkjører demokratiet i ulvesaken