Eg vil faktisk tilrå å ete meir dessert. Den søte avrundinga gir måltidet og det sosiale samværet ein ekstra dimensjon. Samtidig kan middagsporsjonen då vere meir moderat i storleik – slik at totalopplevinga blir balansert. Å unne seg noko søtt på denne strukturerte måten bidreg etter mi meining til eit sunt forhold til mat.
Medan vi er inne på sunnheit: Desserten bør ikkje ha overdrivne mengder feitt og sukker. Den bør helst gå raskt å lage og ikkje bli altfor dyr.
Dette er ein dessert som svarer på alle kriteria, og som kan førebuast god tid i førevegen om du skal ha gjester på besøk. Eg har laga sjølve sjokoladefudgen rett i serveringsskåler – då får ein ferdige serveringsporsjonar som tek seg godt ut. Du kan også fint støype sjokoladen i ei større form og servere alle elementa i desserten kvar for seg, til fri servering.
Ideen til oppskrifta kom fordi eg ofte har kakerestar, browniebitar og kjeks som eg ønskjer å bruke opp. Den er inspirert av den gode, gamle og noko obskure delfiakaka – der ein laga ein slags dessert-kabaret av kjeks, gelétoppar og anna godteri som vart støypt i ein miks av sjokolade og smelta delfiafeitt.
Her har eg laga ein «fudge» – men ein fransk variant av fløyte, sukker, smør og bitter sjokolade. Den blir herleg fløyelsmjuk og seig, og er perfekt til å støype inn bit av gode kjeks, brownie eller andre eigna kaketypar. Her kan du trygt bruke opp kakerestar som har vorte for tørre til å etast slik dei er.
På toppen fall valet på bringebær. Aller best er det med villbringebær når dei er å oppdrive. Ein kan med hell også bruke blåbær, solbær eller jordbær. Om du heilt uventa ikkje skulle ha lyst på bær, er ein marmelade kokt på appelsin verkeleg godt til sjokoladen.
Vil du avansere vidare, vil eg tilrå å lage ein iskald, frisk sorbé av bær eller frukt. Kontrasten til ein rike og noko tunge sjokoladen skaper dessertmagi!
Oppskrift
Sjokoladefudge med vinmarinerte bringebær og lettpiska vaniljekesam - Ingrediensar (4 personar)
1 plate kokesjokolade
2 desiliter kremfløyte
2 ms smør
2 ms sukker
---
4 ms hakka kjeks, kake eller brownie
---
1 korg bringebær
1 desiliter moscato-vin
1 ms sukker
---
0,5 boks vaniljekesam
Framgangsmåte
Hakk opp sjokoladen, og legg i ein stål- eller glasbolle.
Kok opp fløyte, smør og sukker, og slå det over sjokoladen. Visp til det blir ein homogen masse, hjelp gjerne til med ein stavmiksar. La sjokoladefudgen stå litt på benken før du bruker han.
Legg hakka kjeks, kake eller browniebitar i serveringsglas. Slå over sjokoladen såg han dekkjer bitane. Sett glasa i kjøleskap til massen set seg og blir hard.
Legg halvparten av bæra i ein kjele med sukker og vin. Kok opp, og røyr godt saman så bæra blir knuste ordentleg. La bæra putre til sausen så vidt byrjar å tjukne. Hell sausen gjennom ein finmaska sil for han blir avkjølt.
Ved servering blir bringebær kutta i to og blir blanda med den kalde bringebærsausen. Topp sjokoladen med ei raus skei bringebær. Avslutt med litt vispa kesam og eventuelt litt hakka nøtter eller riven sjokolade.
(©NPK)