Maiskolbar er elska av både små og store. Dei blir brukte til grillings over heile landet, men få tek dei på alvor: Kolbane hamnar typisk ute i kanten av grillrista eller der det måtte finnast nokre små lommer mellom kotelettar, burgarar og pølser. Der får dei litt lunk, kanskje litt farge, og blir iblant litt brunne på eine sida. Deretter blir dei serverte som dei er, som regel med eit strøk smør og litt salt. Ikkje eitt vondt ord om småbrunnen mais med smør og salt altså, for det er skikkeleg godt, men maiskolbar kan meir! Trivast i hovudrolla gjer dei òg. Her skal vi pannesteke dei, men grilling på kolgrill fungerer også fint.

Får du tak i ferske maiskolbar, er det sjølvsagt å føretrekkje – smaken og konsistensen er overlegen. Då får du også med det grøne «skalet» som ligg rundt maisen. Dette fungerer veldig fint som vern, så viss du grillar, prøv gjerne å behalde det på. La maiskolben liggje til utsida er fullstendig svartbrunnen og maiskorna tilstrekkeleg varmebehandla. Det tek fort ein halvtimes tid. Skalet blir plukka av etterpå, men har då bidrege med ein fin røykaroma til maisen.

Dei vakuumerte maiskolbane som er å oppdrive i dag, er det også berre å vere takksamt for. Dei er mykje betre enn dei som låg i lake på boks, og i ein heilt annan liga enn dei vanlege hermetiserte maiskorna.

I denne oppskrifta blir maisen servert både som steikt kolbe og som ein mjuk maispuré, smakt til med bruna kvitløk og parmesan. Denne rike pureen kan også brukast utan maiskolbe, som tilbehøyr til omtrent all slags grillmat.

Prinsippet med «dobbel mais» – både kolbe og puré – kan overførast til andre råvarer når du ønskjer å lage ein vegetarisk rett. Prøv til dømes med gulrøter: Grill, bak eller steik heile gulrøter, og servar dei med ein gulrotpuré spissa med parmesan og sitron. Det same kan du gjere med nypoteter, graskar, sellerirot, søtpotet, persillerøter eller pastinakk – for å nemne noko.

I motsetning til mais blir desse grønsakene mjuke ved varmebehandling. For å få gode kontrastar i retten kan det derfor vere ein idé å toppe med noko sprøtt. Bruk litt rista pinjekjernar, hakka hasselnøtter eller litt knust potetgull – då smiler livet!

Oppskrift

Maiskolbe med maispuré og chipotle-majones

Ingrediensar (2 personar)

2 maiskolbar

4 ms meierismør

2 ms olivenolje

1 liten bunt timian

6 kvitløkfedd

---

4 ms majones

1 ms sriracha

1 sjalottløk

1 klype chipotle-pulver (røykt chilipulver, kan erstattast med kajenne eller røykt paprikapulver)

1 lime

---

2 maiskolbar

1 ms smør

4 fedd kvitløk

0,5 raud chili

1 liten boks matfløyte

30 gram riven parmesan

salt

parmesan til topping

Framgangsmåte

Ta ut maiskolbane av pakken viss du bruker den vakuumerte typen, og tørk godt av dei med kjøkkenpapir. Steik dei lenge på medium varme i ei blanding av olivenolje og smør. Rull dei rundt, og vêr tolmodig så maisen blir skikkeleg karamellisert rundt heile kolben. Sett til knuste kvitløkfedd og timian i smøret mot slutten av steikjetida. (NB: Du kan med hell grille maisen på kolgrill i staden for å steikje han i panne.) Når maisen er ferdig, blir løfta han ut av smøret og over på ein tallerken. Ta vare på smøret fram mot servering.

Lag chipotle-majones ved å blande majones, sriracha, chipotle og finhakka sjalottløk. Smak til med limesaft og salt ved behov. Blir oppbevart kjølig.

På dei to siste maiskolbane blir ein kniv brukt for å skjere av korna så tett på kjernen som mogleg. Blir lagt korna i ein bolle.

Start med å steikje kvitløk i smør i ein kjele på låg temperatur. Bruk den tida det tek å få kvitløken lys brun. Tilsetje raud chili i skiver, maiskorn og matfløyte. La det få koke saman i 10 minutt.

Vend inn riven parmesan, og kok i to minutt til. Bruk så ein blendar eller stavmiksar, og køyre massen saman til ein jamn og mjuk puré. Smak til med salt.

Ved servering blir lagd ei raus skei med maispuré og ein skvett av det bruna smøret frå steikinga i kvar tallerken. Rull dei steikte maiskolbane i chipotle-majones, og plassar dei oppå pureen. Riv parmesan over til slutt.